”2014 blir ett fantastiskt år”

Partiet får de sämsta siffrorna någonsin i SCB:s partisympatimätning.

Trots det är S-ledaren Håkan Juholt optimist:

– Jag känner så starkt att 2012 kommer att bli ett bra år för Socialdemokraterna, 2013 ett mycket bra år och 2014 ett fantastiskt bra år, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet träffade S-ledaren i går efter partiets rekordlåga siffror: 27,7 procent i SCB:s stora partisympatimätning, ett tapp på över sex procentenheter.

– Det är en väldigt tydlig signal från medborgare runt om i landet, som begär att vi socialdemokrater ska prestera bättre. Att vi ska göra bättre i från oss, att de är besvikna på oss, säger Håkan Juholt.

– De tycker att vi inte har varit tillräckligt bra, och mitt besked till alla dem är att vi kommer att göra bättre.

Gigantiskt tapp

Sedan SCB:s motsvarande mätning 2007 har Socialdemokraterna tappat nästan 20 procentenheter.

Enligt Juholt beror det på ”socialdemokratins svaghet och mina tillkortakommanden” under en stormig höst.

– Jag tror att det i huvudsak är turbulensen kring mig. Vi hade en stark uppgång från kongressen fram till början av oktober. Sedan blev det två månader av stor turbulens, som också fördröjdes av att det uppfattades som att många socialdemokrater var oense och att vi bråkade internt. Det blev en väldigt tråkig period för oss, men den ligger bakom oss nu.

”Nära vändning”

Har ni nått botten nu?

– Jag känner att vi är väldigt nära vändningen och de förväntningar som många människor har på oss, att faktiskt stå upp för ett annat Sverige än borgerlighetens Sverige. De förväntningarna ska vi leva upp till.

Hur starkt känner du att stödet för dig är från partistyrelsen i dag?

– Det är starkt, det är mycket starkt. Jag har bara haft ett halvår som partiordförande. Jag är trygg i mina värderingar, jag är trygg i vart jag ska leda Socialdemokraterna, och därför är jag också i grund och botten trygg om att det kommer att gå bra för Socialdemokraterna.

– Jag känner så starkt att 2012 kommer att bli ett bra år för Socialdemokraterna, 2013 ett mycket bra år och 2014 ett fantastiskt bra år.

Publisert: