Romney vill slå vad – om 70 000 kronor

Den förmögne presidentkandidaten gjorde klavertramp i nattens debatt

Rick Perry och Mitt Romney.
Rick Perry och Mitt Romney.

NEW YORK. Aj då, Mitt Romney.

Man ska kanske inte påminna sina väljare om att man har råd med saker de för egen del inte skulle kunna drömma om.

Men det lyckades ex-guvernören från Massachusetts göra när han i nattens tunga republikansk debatt i Iowa ville slå vad med Rick Perry – om drygt 70 000 kronor.

– Det var verkligen inte ett smart sätt presentera sig för väljare som behöver tre månader på sig för att en sån summa i lön,  säger kommentatorer på ABC News.

Det var under ett meningsutbyte om tidigare ställningstaganden med Texas-guvernören Rick Perry – själv van vid klavertramp på debattscenen – som den förmögne Mitt Romney påminde väljarna i hårt prövade Iowa att han befinner sig på en helt annan planet.

Perry hävdade att Romney i första utgåvan av en bok skrivit att han tycker att det så kallade individuella mandat

– Det där har du sagt förut. Det är inte sant, replikerade Romney.

– Jo, fortsatte Perry, det var sant då och det är sant nu.

Då kom det:

– Ska vi slå vad, utbrast Romney.

– Jag kan sätta tio tusen dollar. Vad säger du, ett vad på tio tusen?

Det var såklart menat som ett skämt – och den djupt religiöse Rick Perry replikerade torrt att han inte är i vadslagningsbranschen – men det satt inte särskilt bra i delstaten som sätter tonen i det republikanska primärvalet med de inledande provvalen om drygt tre veckor.

Och kommentatorerna på arrangerande ABC News ruskade sina huvuden efteråt.

– Det var inte smart. Här tar det många människor tre månader att skrapa ihop så mycket pengar. Nu fick de veta att Mitt Romney, som många republikanska väljare varit tveksamma, kan ödsla sådana summor på vad, hette det.

I övrigt blev nattens debatt – en av de sista stora innan de första provvalen – som väntat en enda lång utmaning för Newt Gingrich, som ju leder de senaste opinionsmätningarna så överlägset att han härom sisten gick ut och deklarerade att han är säker på att bli nominerad.

De övriga fem kandidaterna, med huvudmotståndaren Mitt Romney i spetsen,  pucklade på den förre talmannen om hans lobbyverksamhet för bolåneinstitutet Freddy Mac, hans tidigare position rörande allmän sjukförsäkring, hans syn på illegal invandring och fredags – som det heter här – odiplomatiska uttalande om att palestinier inte är ett verkligt folk.

Men tvärtemot förväntningarna lät sig den omtalat snarstuckne historikern inte provoceras.

Inte ens när rivalerna insinuerade att han det faktum att han varit gift två gånger och två gånger visar att han inte bara saknar sant konservativa värderingar utan är direkt opålitlig förefäll han synbart upphetsad.

– Jag har varit öppen med mina misstag i livet, jag har begått fel och fått till gud för att få förlåtelse. Men jag hoppas väljarna tittar på vem jag är nu, svarade Gingrich.

Huruvida han stärkte sina aktier är oklart, men han försvagade dem i alla fall inte – och det är att betrakta som seger för den som får agera slagpåsen

Även libertarianske  utmanaren Ron Paul gjorde en bra debatt, kanske sin bästa under hela valrörelsen. Med bara sex kandidater på scenen mot tidigare åtta fick han mer utrymme än tidigare och kunde trumma genom argument motkandidaterna har mycket svårt att bemöta.

Michele Bachmann och Rick Santorum var också klart godkända, medan Rick Perry utan att begå några nya praktgrodor gav ett platt intryck.

Republikanska presidentkandidatvalet

Liksom 2008 blir det en extremt lång process för att vaska fram Republikanernas utmanare till president Barack Obama i valet den 6 november 2012.

Flera delstater slåss om prestigen och uppmärksamheten det innebär att vara bland de första som röstar.

Iowa är allra först ut, med ett provval (caucus) den 3 januari. Men även New Hampshire tycker sig ligga i täten, i och med att det första riktiga primärvalet går av stapeln där den 10 januari.

Därefter följer alla de andra staterna innan kandidaten formellt utses vid partiets konvent i Florida i augusti.

(TT)

Publisert: