Nyheter

Så hittar du billigast virke

Av: 

Johan Kellman-Larsson

NYHETER

Har du något byggprojekt inplanerat till semestern? Då kan det vara värt att ta några extra minuter och jämföra priser innan du sätter igång.

Över 35 procent – 5000 kronor – skilde nämligen när DN Ekonomi jämförde sex byggvaruhus i Stockholm.

På Byggmax i Upplands Väsby får du huvuddelen av materialet till en altan på sex gånger tre meter för 9724 kronor. Priset för samma uppsättning byggvaror på Fredells i Nacka – 14 942 kronor. En anmärkningsvärd skillnad på över 5000 kronor.

DN Ekonomi har jämfört priserna mellan sex olika byggvaruhus i Storstockholm som visar på den stora prisskillnaden.

Billiga uppstickare

Brett sortiment, överlägsen kvalitet i form av kända varumärken och särskild hjälp och service i butiken är några av de köpargument som den etablerade bygghandeln ofta för fram gentemot lågprisalternativen. När DN försökte få hjälp hos Byggmax att leta fram rätt virke till altanen med hjälp av en enkel skiss som de visade för personalen, blev svaret som väntat:

– Tyvärr kan vi inte hjälpa dig. Nästan ingen av oss som jobbar här är snickare. Försök hitta byggbeskrivningar på nätet.

Beijer gav bäst hjälp

Men inte heller hos etablerade Fredells fick de någon hjälp. De krävde en konstruktionsritning av altanen för att kunna bistå med sin expertis. Hos Beijer i Sollentuna var det däremot inga problem:

– Ge mig en kopia av skissen så ska jag räkna ut vad du behöver och ge dig en offert, så att du kan jämföra med vad andra erbjuder.

Priset på hyllkanten behöver dock inte ge hela prisbilden, poängterar DN.

Jämför priserna

Det verkliga priset kan vara lägre när de eventuella rabatterna räknas in. Dock är det svårt att få ett enkelt svar på hur stor rabatt man kan få. Det kan både vara en fråga om medlemskap i olika organisationer och en förhandlingsfråga. Byggmax erbjuder å sin sida aldrig några rabatter.

Huruvida du ska välja det dyrare eller billigare alternativt beror i slutändan på hur du värderar service, pris och kvalitet.

En sak är dock säker: det kan löna sig att jämföra priser.

ANNONS

Bianca Ingrossos nya kollektion ute nu - köp dina sommarkläder innan det tar slut!

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert: