Självmordsbombarens änka vägrade svara på frågor

avTorbjörn Ek

GLASGOW. Domaren tvingades tillrättavisa självmordsbombarens änka.

Flera gånger vägrade Mona Thwany, 29, svara på åklagarens frågor.

– Jag bryr mig inte om vad du tycker, du är här för att svara annars kan det gå illa, röt domaren Hugh Matthews i rätten.

Mona Thwany var i Glasgow High Court i dag för att vittna i rättegången mot den svenska självmordsbombarens misstänkta medhjälpare Nasserdine Menni.

Men redan innan åklagarens utfrågning inleddes tog Thwany till orda inför en förvånad domare och försökte hävda att hon inte ville svara på frågor om sin avlidna make, Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv i luften på Bryggargatan i Stockholm i december 2010.

”Inte relevant”

– Jag är här av en enda anledning och det handlar om Menni. Jag kommer svara på frågor om honom, men inte svara på något som gör att jag kan göra att jag själv kan anklagas för brott. Jag ber dig att bara ställa frågor som är relevanta för den här rättegången, sa hon i rätten.

Thwany försökte sen flera gånger vägra att svara på åklagarens frågor, bland annat om var hennes make bodde under 2010.

– Jag tycker inte det är relevant, svarade hon.

Men då fick domaren Lord Hugh Matthews nog.

– Jag bryr mig inte om vad du tycker, du är här för att svara annars kan det gå illa, kontrade han.

Juryn lämnade rummet

När Mona Thwany senare vägrade att uppge sin mejladress i domstolen hettade det till igen. Domaren bad juryn att lämna rummet för att förklara för Taimour Abdulwahabs änka hur viktigt det var att hon svarade på frågor och att hon annars kunde dömas för domstolstrots.

När juryn släpptes tillbaka in igen fick hon tillstånd att skriva sin mejladress på en lapp så att juryn kunde ta del av den utan att åhörare från press och allmänhet kunde höra.

Åklagaren fortsätter sin utfrågning av Mona Thwany i morgon med start klockan 11 svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM