Vargar i hägn ser människor som vargar

Flaskuppfödda vargar uppfattar människor som vargar.

– Vargar i hägn är extra vana vid människor och uppfattar dem som sin egen sort, säger Olof Liberg, expert på vilda vargar. 

Vargar som lever i hop i ett hägn har vants av med sin naturliga instinkter. En anledning till att vargar på djurparker attackerar är att de är grupperade på annat vis än hur de lever i naturen.

– I hägn kan de plocka ihop vargar från flera olika familjer och det blir annan situation socialt sett, säger Olof Liberg.

"Mobbningssituation"

Han misstänker att dagens attack kan bero på att det uppstått en mobbningssituation gentemot skötaren.

– Vargarna i hägn är extra vana vid människor och är präglade mot människor och uppfattar dem som sin egen sort. Inom en vargfamilj kan det uppstå mobbningssituationer, när någon gör något fel och då går de till attack. Det händer ju till och med att en varg kan bli dödad. Men vargarna som kan reglerna och kan tolka signalerna undviker oftast dessa situationer. 

"Aldrig hundra procent säkra"

Han tror att vargarna på Kolmården kan ha fått för sig att det är något som är fel eller att skötaren blivit rädd.

– Vargar är som hundar, de märker när någon är rädd. Det är något som har gått fel, vargar är stora kraftfulla rovdjur och de är aldrig hundra procent säkra. De har kapacitet att göra ordentlig skada ganska snabbt, det kan man ungefär säga utan att veta hur det hela har gått till, men jag kan inte kommentera den enskilda situationen.

Liknande attack i USA

Enligt Olof Liberg har det inträffat en attack i ett forskningshägn för 7-8 år sedan i Ely, Minnesota där en ensam skötare hittades död efter att hon, tvärt emot reglerna, gått ensam in till vargarna.

– Vargen är ett stort kraftfullt rovdjur och de är osedvanligt fridsamma till sin natur i vildmarken. Men sådant här har hänt förr i världen, vargarna i djurparker har inte kvar naturliga skygghet. Och det kan bli farligare med djurparksvargar än vildmarksvargar, säger han.

Publisert: