Nej, det blev ingen ny Iphone – eller Itv

avPeter Pettersson

Apple trappar upp kriget mot Google

Apples Tim Cook visade upp företagets nyheter i San Francisco.

SAN FRANCISCO. Det blev ingen ny Iphone och ingen mini-Ipad. Heller inte någon tv-apparat, när Apples nye vd Tim Cook äntrade scenen på Moscone Center för att inleda Apples 23 utvecklarkonferens.

Istället fokuserade Cook och de andra i Appleledningen på nya bärbara Macintoshdatorer.

Alla modellerna förses med Intels nya teknik Ivy Bridge och för utökat arbetsminne och större diskar. De kostar i Sverige från 9795 kronor. Nya generationens Macbook är en slimmad värsting som försetts med högupplöst retinaskärm av samma typ som Nya Ipad. För den får man betala från 17 795 kronor.

Dessutom hårdsatsar man på operativsystemet Ios som används av Iphone och Ipad. Version 6 lanserades i San Franscisco och den kommer ut under hösten.

200 nyheter i Ios 6

De stora nyheterna där är tredimensionella kartor, lokala sökningar efter restauranger, biografer, navigation, säkrare användning av Iphonen i bilen, tät integration med Facebook, allt under överinseende av den intelligenta röststyrningen Siri.

För användare av Iphone och Ipad innebär de nya funktionerna att det går att göra ännu mer. Sammanlagt är det över 200 nyheter i Ios 6. En intressant poäng är att version 6 ska fungera från Iphone 3G och framåt.

De nya kartfunktionerna och integrationen med Facebook innebär också att Apple trappar upp kriget mot den nya ärkerivalen Google. Microsoft var länge Apples största motståndare. Men nu är det Google man ger sig på. Google vars förra vd satt i Apples styrelse samtidigt som bolaget utvecklade Android och sedan började konkurrera med Apples Iphone.

Siri först nästa år

Det glömde aldrig Steve Jobs och det har inte Apple glömt heller. Genom att byta ut kartappen och integrera med Facebook slår man hårt mot Google. Förlusten av den datatrafiken drabbar Googles plånbok. När man bygger in Facebook försämrar man dessutom framtiden för Googles Facebook-konkurrent Google+.

Den svenska marknaden får dock vänta på ett av huvudnumren, röststyrningen Siri. Tidigast nästa år kan en svensk version komma.

Användare av Apple Macdator får en ny version av operativsystemet OS/X i juli. Mountain Lion som den nya versionen heter liknar allt mer funktionerna i Ios.

Molntjänsten Icloud får också nya funktioner. Bland annat möjligheten att även lagra dokument, något som inte funnits tidigare.