Nyheter

Två våldtäkter i Gävle - polisen fruktar liga

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

GÄVLE. Två brutala våldtäkter – på knappt en timme.
Efter flera våldsbrott riktade mot kvinnor misstänker polisen i Gävle en liga.

– Det känns otäckt, säger Anneli Olovsson, 39, som bor i stan.

Det har varit en hård början på juli i Gävle.

Efter två sexuella ofredanden och tre rån – alla riktade mot kvinnor – skedde två brutala våldtäkter natten till torsdagen med bara några hundra meters mellanrum.
Båda inträffade på samma gata.
Det första skedde vid 01.40, då en 31-årig kvinna på besök i staden överfölls bakom en restaurang på Kyrkogatan. Troligtvis var det en man som överföll henne, men hon ska ha hört flera män i bakgrunden enligt polisen.

Lyckades larma

Någon gång under våldtäkten lyckades kvinnan skrika så att två förbipasserande män hörde.
– Hon ropar på hjälp, och två rådiga män kommer och ingriper så att gärningsmännen flyr, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävleborgs län.
Men knappt en timme senare hände det igen.
Bara 200 meter västerut märker en 22-årig kvinna hur en bil med flera män närmar sig. Plötsligt blir hon överfallen och indragen på den lilla gården mellan kommunhuset och förvaltningshuset på Kyrkogatan, där den vita kommunflaggan vajar med sitt blågula emblem. Enligt polisen är det flera män som våldför sig på henne, och hon blir dessutom rånad på mobiltelefon, plånbok och nycklar efter våldtäkten.

– Hon har utsatts för våld, av fler än en gärningsman, så det rubriceras som grov våldtäkt och rån.
Larmet kommer till polisen vid 02.44 när kvinnan, som kommer från en norrländsk stad, har lyckats ta sig till en bostad.
– Hon har inte kunnat höras än, hon är väldigt chockad.

Minst två män

Nu vill polisen ha vittnesuppgifter från människor som kan ha sett männen, och den bil de kan ha färdats i. Det rör sig om minst två män som spridit skräck hos kvinnor i centrala Gävle redan under onsdagskvällen, men antagligen har de haft sällskap av fler, enligt polisen.
– Vi tror att de kanske kan ha kränkt andra kvinnor, när de färdats i den här bilen i Gävle. Har man några iakttagelser på kränkande beteende mot kvinnor under natten mot torsdagen vill vi gärna att man hör av sig till oss, säger Mikael Hedström.

Flera attacker tidigare i juli

Våldtäkterna utreds tillsammans med ett antal tidigare våldsbrott mot kvinnor i juli. Det handlar om två sexuella ofredanden och tre rån som alla skett under månaden, där tillvägagångssätten liknat de två händelserna i torsdags.
– De ligger i nutid närliggande och vi vill titta på signalementen, ett sexuellt ofredande kan ju övergå till något annat brott, säger Hedström.

En grupp brott som gör att flera som Aftonbladet pratar mer känner sig otrygga.
– Det känns otäckt. Jag har två döttrar som jag inte vill ska gå hem själva på kvällarna när de varit utomhus. Det har varit alldeles för mycket på kort tid nu, säger Anneli Olovsson, 39, som bor i Gävle.
Väninnan Jenny Andersson, 35, säger:
– Att de här våldtäkterna har skett så centralt gör att det blir så nära inpå på något vis, det är obehagligt.
Polisen vill inte gå ut med några detaljerade signalement på gärningsmännen.
– Men de har alltid varit två stycken, så mycket kan vi säga, säger Mikael Hedström.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert: