Femton dödade på Batmanpremiär

Av: Emmelie Wallroth, Linda Aziz, Nina Svanberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Skottlossningen började 30 minuter in i filmen

Minst femton personer uppges vara skjutna till döds på en Batmanpremiär i Denver, Colorado.

En person i 20-årsåldern är gripen, rapporterar Sky.com.

– Det lät som galenskap, säger ett ögonvittne till Sky News i direktsändning.

Vid midnatt lokal tid ska minst en maskerad och tungt beväpnad man ha tagit sig in i en biosalong i köpcentret Aurora Mall utanför Denver, Colorado, och öppnat eld mot besökarna.

Förutom de 15 dödade ska ytterligare 39 personer har förts till sjukhus. Totalt ska uppemot 50 personer vara skadade. Uppgifter finns om att en baby ska finnas bland de skadade.

En gärningsman som är från trakten har gripits av polisen.

”Vi sprang ut i lobbyn”

Ett ögonvittne berättar i Sky News livesändning att han var på biografen tillsammans med sin flickvän när en man i svart jacka och täckt ansikte tog sig in i salongen och började skjuta.

– Vi sprang ut till lobbyn och vidare till bilen och hörde fler skott. Vi körde snabbt därifrån. Sex poliser var snabbt på plats, säger ögonvittnet.

Ett annat vittne berättar för Sky News:

– Det lät som galenskap. En man sparkade upp dörren till salongen, han hade en skottsäker väst och hjälm på sig och var klädd i helt svart och höll ett vapen i handen.

Vittnet och hennes pojkvän slängde sig ner på golvet och försökte krypa ut medan mannen sköt vilt och slumpmässigt omkring sig.

Mobilbilder tagna några minuter efter skottlossningen visar hur folk skriker på hjälp och går ut från biosalongen och hur en blodig man leds ut av en polisman. Människorna verkade relativt lugna på bilderna.

Tårgas och skott

Det var 30 minuter in i den nya Batmanfilmen ”The Dark Knight Rises” som en beväpnad man tog sig in i biosalongen, öppnade eld och använde tårgasbomber mot gästerna. Biografen ligger i köpcentret Aurora Mall som ligger i förorten Aurora nära den amerikanska staden Denver i delstaten Colorado.

Två biosalonger visade filmen samtidigt och båda salongerna var fulla.

– Folk trodde först att skottljuden de hörde var en del av premiärföreställningen, men plötsligt såg de kulor flyga omkring dem, säger Brenda Stuart från radiostationen 850 KOA till Sky News.

FBI överväger att höja den nationella säkerhetsnivån i hela landet efter skottdramat, enligt Sky News.

Svenskt sjukhus hjälper till

Sjukhuset Swedish Medical Center har redan tagit emot tre patienter.

– Deras tillstånd är kritiska. Enligt uppgifter till oss så kommer vi inte att ta emot flera patienter med ambulans, däremot kommer det hit flera patienter som tar sig hit på egen hand, säger Nicole Williams vid Swedish Medical Center till Aftonbladet.

– Flera skottskadade patienter opereras just nu, många av dem är allvarligt skadade, säger en sjukvårdare för Sky News.

Denver Health Hospital har tagit emot sex patienter med skottskador i ben och armar. De ska inte ha livshotande skador och inga av dem ska vara barn.

– Vi har kollat med vår konsulära enhet och vi har inte hört om några skadade svenskar, säger Hanna Björnfors vid UD:s presstjänst.

Explosiva ämnen hittade hemma

Polisen ska ha hittat explosiva ämnen hemma hos den gripne gärningsmännen, som ska bo bara några minuter från biosalongen.

Polisen har spärrat av området och söker just nu med hundar efter sprängämnen och bomber.

Texten uppdateras

Publicerad: