Nyheter

Andreas filmar alla Stockholms hissar

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

17-åringen har filmat drygt 1 500 hissar i år

Hissar är det bästa han vet.

Andreas Ulvebring, 17, har filmat mer än 1 500 hissar och tar varje chans att upptäcka en ny hiss – oftast tack vare en uppställd port.

– Jag har helt enkelt fastnat för hissar och inte fått mig ur det, säger han.

Han har koll på de flesta hissar i Stockholm och utvidgar sin kunskaps allt eftersom. Just nu har han mer än 1 500 filmade hissar i sitt arkiv.

– När jag var liten tyckte jag att det var en kul grej att åka hiss som att åka tåg. Det var någonting spännande att trycka på knapparna och sen hände det någonting, säger Andreas Ulvebring, 17.

Nyttjar öppna dörrar

Nu är han fast.

– Ja, jag har helt enkelt fastnat för hissar och har inte fått mig ur det. Hissar är en upplevelse för mig, som berg- och dalbana är för andra.

Hans favoritmärken är Kone och Deve. Allra finaste är hissarna från 1950- och 1980-tal.

– Jag brukar gå en runda och hittar någonstans där jag kan smyga mig in genom en uppställd dörr och sätta i gång. I bland hittar jag jättemånga hissar.

Delar sina filmklipp

Andreas Ulvebring filmar alla sina hissupptäckter och delar gärna dem med andra. Han lägger nämligen ut dem på youtube.

– Jag åker upp och ned minst en gång, kollar inredningen, tar reda på inspektionspappret. Sen lämnar jag hissen och kollar alla delar i hissen och schaktet. Sedan går jag därifrån. En normalsnabb film är 1,5 minut och en fördjupad film kan ta 5 minuter.

Har 50 000 visningar

I Sverige finns det en liten grupp hissfantaster likt Andreas, men utanför landet hittas det desto fler.

Andreas Ulvebrings idol med signaturen DieselDucy är en världsberömd hissfilmare. Den filmaren har närmare 20 miljoner visningar på sina klipp med hissfärder.

Andreas har nära 50 000 visningar på sin youtubekanal.

– Alla hissar åker olika. Jag kollar hur de stannar och startar. Vissa är ryckiga medan andra går lugnt och varsamt. Hissar är spännande.

Se Andreas egen film på Youtube från åkturen.

Publisert: