En hyllad – en utvisad

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Arkelsten offras brutalt – när Reinfeldt växlar tempo

ROS OCH RIS  När försvarsminister Sten Tolgfors avgick i slutet av mars stod Fredrik Reinfeldt vid hans sida och öste beröm... men på pressträffen där det meddelades att Sofia Arkelsten lämnar sitt jobb som partisekreterare fick hon inte ens medverka.
Foto: SCANPIX
ROS OCH RIS När försvarsminister Sten Tolgfors avgick i slutet av mars stod Fredrik Reinfeldt vid hans sida och öste beröm... men på pressträffen där det meddelades att Sofia Arkelsten lämnar sitt jobb som partisekreterare fick hon inte ens medverka.

Fredrik Reinfeldts kris ­kostade partisekreteraren Sofia Arkelsten jobbet.

I går offrades hon brutalt efter bara 18 månader på sin post.

– Reinfeldt använde ingen värme när han pratade om henne, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Den 29 mars avgick försvarsminister Sten Tolgfors (M). Vid hans sida i Rosenbads pressrum stod Fredrik Reinfeldt och hyllade honom.

När det i går meddelades att Sofia Arkelsten med omedelbar verkan ska sluta som partisekreterare var tonläget ett annat. Statsministern gav inget som helst beröm till Arkelsten, som slutar på sin post efter bara 18 månader och själv inte medverkade på pressträffen.

Vill öka tempot

I stället talade Reinfeldt om det nya politiska läget och hur allvarligt han ser på det. Den senaste tiden har Moderaterna beskyllts för idélöshet, medan Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen har gått kraftigt framåt i opinionen.

Reinfeldt betonade också vikten av att öka tempot i Moderaternas förändringsarbete och att det redan nu är dags att toppa laget inför valet 2014.

– Det här var rena rama valpropagandan. Reinfeldt talar om att de befinner sig i en ny politisk situation och han behöver nu en co-driver. Där är Kent Persson mer en retorisk slugger än Arkelsten. Tillsammans höll Persson och Reinfeldt ett 20 minuter långt brandtal rakt ut i etern, säger retorikexperten Marie-Louise Zeisig.

”Han är en valvinnare”

Samtidigt som Arkelsten inte hyllades alls, var lovorden om hennes efterträdare Kent Persson desto fler.

– Han är en valvinnare. Det här innebär en tempoökning, att vi kommer att jobba smartare och närmare människorna, säger statsministern.

Reinfeldt ville inte gå in på detaljer om varför Arkelsten nu lämnar.

– Hon och jag har pratat ihop oss. Hon vill se en förändring av sitt liv och jobba med delvis andra politiska frågor, säger han.

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är det stor skillnad på hur Reinfeldt hanterade Tolgfors och Arkelsten.

– Det har blåst mycket kring Arkelsten och det ser ut som hon får sparken. Det märks, för Reinfeldt använde ingen värme eller mångordighet på pressträffen. Nu blev det lite brutalare, säger han.

Sofia Arkelsten började som partisekreterare i oktober 2010, då hon tog över efter Per Schlingmann. Enligt vad Aftonbladet erfar gnisslade det direkt i partileden.

– Det muttrades bland kommun- och landstingspolitiker från dag ett. Hon sågs som en svag ledare utan rejäl erfarenhet, säger en allianskälla.

Flera misstag

Arkelsten trampade omgående i klaveret. Kort efter att hon valdes avslöjades det att hon åkt på en resa till Frankrike, som var sponsrad av Shell.

– Hon fick en dålig start och hämtade sig aldrig. Sedan har det fortsatt med andra, kanske inte katastrofala, men irriterande saker, säger en M-källa.

Hon fick även hård kritik när hon försvarade en text i Moderaternas nya partiprogram, där det stod att partiet historiskt varit drivande i frågan om fri och lika rösträtt.

Klavertrampen utåt är en sak. Men enligt Aftonbladets källor har Arkelstens arbete internt inte heller fungerat.

– Jag tror att det är det vardagliga arbetet som har brustit, hon har märkts för lite politiskt och det har saknats lite handlingskraft, säger en riksdagsledamot.

Ville inte sluta

Enligt källor till SvD slutade Sofia Arkelsten mot sin vilja. Men flera källor till Aftonbladet uppger att gårdagens besked var bestämt sedan minst ett par dagar och att både Arkelsten och Reinfeldt var överens.

Sofia Arkelsten själv gav i går inga intervjuer, men lämnade en skriftlig kommentar på partiets hemsida:

– Det är dags för förändring och förnyelse också i mitt liv. Och jag vill gärna arbeta med andra politiska frågor, skrev hon.

De har också slutat

Maria Borelius

Trots att hon saknade politisk erfarenhet värd namnet utsåg Fredrik Reinfeldt Maria ­Borelius till handelsminister 2006. Efter åtta dagar på posten, den kortaste ministerkarriären i modern politisk historia, avgick hon sedan det avslöjats att hennes sommarvilla ägdes av ett bolag i skatteparadiset Jersey och att hon, trots mycket goda inkomster, haft svartbetalda barnflickor.

Gör nu: Vice ordförande i biståndsorganisationen Hand in hand.

Kristoffer Tamsons

En av Reinfeldts närmaste medarbetare. Jobbade med Reinfeldt i valrörelsen 2006 och sedan på statsrådsberedningen. De senaste åren som Reinfeldts stabschef. Slutade vid nyår.

Gör nu: Konsult på pr-byrån på Halvarsson och Halvarsson.
 

Cecilia Stegö Chilo

Blev Fredrik Reinfeldts första kulturminister. Satt på posten i tio dagar innan hon tvingades avgå i oktober 2006. Då visade det sig att Stegö Chilo, som nu var högsta politiskt ansvarig för licensmedlen till public service, inte hade betalt tv-licensen på 16 år. Långvägare inom Moderaterna, började redan på Carl Bildts tid.

Gör nu: Styrelseproffs, sitter bland annat i Saab, Fortum och Spendrups samt driver ett konsultbolag.

Ulrica Schenström

Var Reinfeldts presschef under oppositionstiden och tillhörde Reinfeldts innersta krets. Avancerade till statsministerns statssekreterare efter valet 2006. Tvingades sluta 2007 efter en blöt kväll på restaurang tillsammans med en journalist på TV 4. Hon ingick under kvällen i statsrådsberedningens krisjour.

Gör nu: Konsult på pr-byrån Hallvarsson och Halvarsson.
 

Mikael Odenberg

Tillhörde Reinfeldts innersta krets under åren i opposition. Bland annat var han gruppledare i riksdagen och ekonomisk talesperson. Efter valet 2006 utsågs han till försvarsminister, men avgick redan året därpå efter en konflikt med finansminister Anders Borg (M). Borg ville skära i försvarsutgifterna mer än Odenberg kunde acceptera och Reinfeldt stöttade Borg.

Gör nu: Vd för energijätten Svenska kraftnät.
 

Edvard Unsgaard

Jobbade på Sveriges Radios Eko-redaktion. Blev Reinfeldts pressekreterare efter valet 2006. Men fyra år senare fick han flytta på sig och bli sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström sedan han skrivit ett kritiserat inlägg på Facebook om arbetslinjen och en rysk städerska.

Gör nu: Konsult på Nordic Public Affairs.
 

Sven Otto Littorin

Var partisekreterare när Reinfeldt valdes till partiledare. Ledde tillsammans med Reinfeldt, Schenström, Odenberg, Borg och Schlingmann arbetet med de nya Moderaterna som ledde till valsegern 2006. Blev då arbetsmarknadsminister, en post han hastigt lämnade valåret 2010 efter att Aftonbladet frågat om han köpt sex.

Gör nu: Konsult och styrelseproffs, bor i London.
 

Sten Tolgfors

Tolgfors och Reinfeldt lärde känna varandra redan i Moderata ungdomsförbundet. När Reinfeldt var ordförande satt Tolgfors i styrelsen. Efter valet 2006 blev han först ordförande i utrikesutskottet, därefter handels- och sedan försvarsminister. Lämnade regeringen i mars eftersom han tyckte att jobbet var för ansträngande. Började redan i höstas tala med Reinfeldt om att lämna.

Gör nu: Riksdagsledamot.

Så sa Reinfeldt

För tre veckor ­sedan avgick försvars­minister Sten Tolgfors (M). I går kom ­beskedet att Sofia ­Arkel­- sten slutar som Moderaternas partisekreterare.

Hur stats­ministern ­levererade ­beskeden skiljde sig åt rejält:

”Jag säger inte mer än att vi är överens.”

Reinfeldt om tidpunkten för avgång.

”Jag har i dag på Sten Tolgfors egen begäran beslutat entlediga ­honom som statsråd och chef för försvarsdepartementet.”

Reinfeldt om tidpunkten för avgång.

”Kring det kommer vi återkomma.”

Reinfeldt om framtiden för Arkelsten.

”Sten Tolgfors kommer nu att återvända till riksdagen.”

Reinfeldt om framtiden för Tolgfors.

”Beslutet har tagits i närtid. Mer kommer jag inte specificera.”

Reinfeldt om initiativet till avgången.

”Jag och Sten Tolgfors pratade redan i höstas om att tiderna nu ­närmade sig för ett möjligt skifte på försvarsministerstolen”.

Reinfeldt om initiativet till avgången.

”Sofia Arkelsten slutar och det är jag och Sofia överens om.”

Reinfeldts personliga omdöme.

”Han har arbetat hårt och målmed­vetet”, ”Det var en svår uppgift Sten Tolgfors fick” och ”Sten Tolgfors för­tjänar ett erkännande”.

Reinfeldts personliga omdöme.

Publicerad: