Sjöstedt vill tala om jobben

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt har valt hemstaden Umeå för sitt första sommartal som partiledare.

På agendan står frågorna om jobben och partiets kamp mot vinstdrivande företag inom skola och äldreomsorg.

I en debattartikel i dagens Aftonbladet skriver Jonas Sjöstedt tillsammans med Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, att han under talet kommer att tala om den andra sidan av välfärdsfrågan – den om otrygga anställningar.

"Slopa FAS 3"

”Vänsterpartiet kommer att arbeta för att tidsbegränsade anställningar bara ska få användas om det finns objektiva skäl såsom arbetstoppar och vikariat”, skriver de.

Utöver detta vill vänsterpartiet också helt ta bort FAS 3, som de menar är den värsta formen av lönedumpning. I debattartikeln skriver de att arbetsmarknadsåtgärden är Sveriges största arbetsgivare.

”Nyligen rapporterade tidningen Sydöstran att hälften av sommarjobben för unga i Blekinge försvunnit till stor del på grund av att det är mer förmånligt för arbetsgivarna att ta emot FAS 3-deltagare.”

Genom en tydligare lagstiftning vill Vänsterpartiet att svenska företag ska konkurrera med kvalitet i stället för låga löner och otrygga anställningar.

Vill ha vinstbegränsning

Vid sitt Almedalstal i juli pratade Sjöstedt om frågan kring vinstdrivna företag inom skattedrivna verksamheter, som skolan och äldreomsorgen.

– Företag som har vinst som målsättning ska inte tillåtas leva på skattepengar i skola, äldrevård och sjukvård, sade han då.

Samtidigt under det talet lanserade partiet en modell för den svenska välfärden. Bland annat föreslog partiet en lagstiftning mot vinstdrivande företag inom vård, skola och äldreomsorg.

– Varenda skattekrona ska gå dit där den är avsedd. Inga pengar ska gå till vinster i de riskkapitalbolag som i dag tjänar miljarder som var avsedda för barn, sjuka och äldre.

Publicerad: