Efter myndighetsmiss – okänd granne blev pappa till Nicklas son

avMalin Wigen, Eneida Berisha

Nicklas Samuelsson och sambon Emma Sjöström trodde att allt var klart inför deras bebis ankomst. Men när de fick hem brevet från Skatteverket var det inte Nicklas som stod som pappa – utan grannen. Nu rasar Nicklas mot kommunen, skriver Dala-Demokraten.

– Det är ju pinsamt av dem. Jag kommer inte att bli nöjd förrän jag får en ursäkt, säger han till Aftonbladet.

Inför födseln av deras första gemensamma barn var Nicklas Samuelsson och sambon Emma Sjöström hos familjerätten i Falun för att skriva på papper den femte oktober. Men brevet med bekräftelsen från Skatteverket dröjde.

– När det väl kom på posten stod namnet på en annan fader på pappret. När Emma först läste upp vad det stod trodde jag att hon drev med mig.

Istället för Nicklas namn hade en okänd man, som är granne till paret, hamnat på pappret, något Dala-Demokraten uppmärksammat. Nicklas ringde upp honom för att gratulera till barnet.

– Han svarade att han inte fått barn nu och då sa jag att han fick ju barn i november, du fick ju min son med min sambo.

1 av 3 | Foto: PRIVAT.
Fel pappa registrerades på Nicklas son.

”Vill veta hur det kan bli fel”

Nicklas frågade den förvånade mannen om han fått brev från skattemyndigheten och mycket riktigt – det hade han fått. I brevet kunde han läsa att han var pappa till ett barn. Denna miss innebar att mannen hade tillgång till halva barnbidraget och de första tio pappadagarna.

Nicklas och den andra mannen begav sig tillsammans till familjerätten för att få dem att rätta till misstaget men det var lättare sagt än gjort. Det tog flera veckor innan Nicklas var registrerad som pappa.

– Jag trodde att det var en bagatell, men det var en stor bagatell i sådana fall. Det fanns inga frågor oss emellan om vem som egentligen var fadern. Men myndigheter är myndigheter fortfarande.

Enligt Dala-Demokraten är det flera faktorer männen emellan som liknar varandra. Till exempel bor de på samma gata och mannens sambo har ett namn som påminner om Emmas. Men Nicklas förstår inte hur detta ens kunde ske från första början.

– Det är ju pinsamt av dem. Jag kommer inte att bli nöjd förrän jag från en ursäkt. Jag vill veta hur ett sådant fel kunde uppstå i det pappersbyråkratiska Sverige 2018 – oavsett om det förekommer sammanträffanden. De borde haft ett datasystem som sagt ”stopp där, det här barnet har redan två föräldrar”.

Enhetschefen: ”Vi är inte mer än människor”

Enhetschefen vid familjerätten i Falun kommun, Lena Lundh Pettersson, kan inte kommentera fall som rör enskilda personer, skriver Dala-Demokraten. Men enligt henne kan hon inte minnas att detta hänt någon gång tidigare. Om det är liknande namn och adresser som bidragit till misstaget kan hon inte svara på.

– Det ska inte kunna hända, men vi är inte mer än människor. Vi är ett antal personer som är involverade och den mänskliga faktorn är något man alltid får ta med i beräkningen. Men när det gäller just faderskap så har vi väldigt nogsamt upprättade rutiner, säger hon till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Falun