Nyheter

Hemliga dokument avslöjar Obamas plan för cyberattacker

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Barack Obamas direktiv till USA:s säkerhets- och underrättelsetjänster: Lista potentiella måltavlor för amerikanska cyberattacker.

Ordern från presidenten avslöjas i topphemliga dokument som The Guardian kommit över.

Att Obamaadministrationen prioriterar cybersäkerhet är känt sedan tidigare, men nu tycks det trappas upp ytterligare.

De hemliga dokumenten som den brittiska tidningen tagit del av innehåller direktiv från den amerikanske presidenten som ska göra USA redo för vad som kan bli en aggressiv cyberkrigföring.

Ett anfallsalternativ

Enligt det 18 sidor långa dokumentet, som sattes samman i oktober förra året, är cyberattacker mot olika måltavlor i världen ett anfallsalternativ. Det ska ske i förebyggande syfte, med "lite eller ingen varning" och med potentiella effekter som sträcker sig från liten till stor skada – om det finns ett överhängande hot mot USA, skriver brittiska tidningen The Guardian.

Obama ska också ha auktoriserat cyberattacker i andra länder utan samtycke från det landets regering när helst amerikanska nationella intressen kräver det. Direktivet gör också gällande att cyberattacker inom USA kan komma att genomföras, även om det specificeras att presidenten själv måste beordra en sådan aktion om det inte är ett nödläge.

"Vi hackar alla"

Avslöjandet om att USA förbereder en lista över specifika mål kommer troligtvis att elda på tidigare uttryckt oro från forskare och experter som varnat för att storskaliga cyberangrepp kan eskalera till militära konflikter, skriver The Guardian.

USA har tidigare kritiserat Kina för påstådda cyberattacker på västerländska mål, men Kina har slagit tillbaka. En säkerhetskälla säger till The Guardian att USA:s kritik är hyckleri eftersom landet självt varit inblandat i hackerattacker och bland annat brutit sig in i utländska datasystem.

– Vi hackar alla, överallt. Vi gillar att göra skillnad på oss och andra, men vi är i nästan varje land i världen, uppger källan.

Skapade trojan

Sedan tidigare är det känt att USA tillsammans med Israel skapade den kända trojanen Struxnet, som användes för att störa Irans urananrikning, skriver tidningen.

The Guardians avslöjande kommer dagen efter ett annat.

I går uppdagade Washington Post att USA:s underrättelsetjänst National Security Agency (NSA) och FBI genomför omfattande digital övervakning av amerikanerna. Med direkttillgång till nio internetjättars servrar, däribland Facebooks och Googles, har myndigheterna möjlighet att övervaka och samla in bland annat bilder, mejl, dokument och ljud- och videosamtal. Flera av de företag som pekas ut dementerade dock uppgifterna.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: