Transportstyrelsen

I dag börjar Göteborg med trängselskatt

Av: 

TT

I dag infördes för trängselskatt i Göteborg. Här vid Margretebergsmotet i södra Göteborg.
I dag infördes för trängselskatt i Göteborg. Här vid Margretebergsmotet i södra Göteborg.

NYHETER

Nu kostar det att åka bil och lastbil till och från och via Göteborg.

Trängselskatten börjar tas ut från och med klockan sex i dag på morgonen vid 36 betalstationer, placerade för färd såväl in mot centrum som ut och på de stora trafiklederna, som E 6 och E 20.

Minskad trängsel, bättre miljö och inte minst som ett bidrag till finansieringen av det Västsvenska paketet är bakgrunden till beslutet om skatten, som ska ge 14 miljarder på 25 år.

Klockan 06.00 aktiverades de 36 betalningsstationerna runt om i Göteborg. Det lyste "8 kronor" på skyltarna för de relativt få bilister som var ute på vägarna, rapporterar TT:s reporter på plats vid Margretebergsmotet.

– Det kommer nog ganska snart att visa sig att trafiken minskar, det var den erfarenheten vi gjorde i Stockholm. Vi kommer ha siffror på effekten ganska snart, säger Eva Rosman, pressansvarig för trängselskatt, på Transportstyrelsen.

Onsdagsmorgonens trängselskattepremiär har föregåtts av en kvällstidningskampanj som nu kan leda till krav på en folkomröstning om skatten.

GT/Expressen har fått in mer än 45 000 namnunderskrifter, vilket krävs för att krav på omröstning ska kunna ställas.

När kommunfullmäktige så småningom måste ta ställning till förslaget om folkomröstning så stoppas det om två tredjedelar av ledamöterna säger nej. Endast två partier av åtta i fullmäktige är emot trängselskatt, Sverigedemokraterna och Vägvalet. En eventuell folkomröstning skulle vara enbart vägledande.

Riksdagsbeslutet om trängselskatten togs i maj 2010.

ANNONS

Hitta perfekta däck och jämför priser idag med hjälp av dina däckdimensioner!

Extern länk från Däckonline

Läs mer!

Här måste du betala för att åka in till Göteborg
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Transportstyrelsen

Trafik