Livstid för Västeråsmord med hedersmotiv

Av: Kerstin Weigl

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 14 januari skar han halsen av sin förra älskade "...på ett närmast rituellt och skändligt sätt", anser Västmanlands tingsrätt.
Han visar ingen ånger.
Därför döms Amanoel Georges till lagens strängaste straff – livstids fängelse och utvisning.

Det hände på Myrornas butik i Västerås. Då visste den 33-åriga trebarnsmamman att ex-partnern Amanoel Georges var farlig.

När de träffades 2011 var hon skild från mannen hon fått tre barn med. Även Amanoel Georges hade barn, och hade varit våldsam mot deras mamma.
Hans berättelse är att han och nya hustrun planerade för ett liv tillsammans i Egypten. Medan han var borta för att ordna med det återupptog den 33-åriga kvinnan relationen med sin ex-man, pappan till hennes barn.

Då började Amanoel Georges hota henne över telefon. Hoten gick ut på att hon förtjänade döden då hon hade vanärat hans heder.
Till slut fick hon nog, polisanmälde.
Polisen fick dock inte tag på Amanoel Georges, som aldrig delgavs att han hade besöks­förbud.
Han hade lämnat landet för gott, blev polisens slutsats, och utgjorde ­därmed inte någon ­fara för sin förra partner.

Men den 14 januari i Västerås är han tillbaka, letar efter henne, ser henne på skolan. När hon går in i Myrornas butik följer han efter, och tar fram en kniv.
Det är ett betydande tumult.
Minst tre män försöker förhindra mordet, de vräker ner klädställningar , griper efter stavar i butiken, sparkar på mannen med kniven.

Men han får tag på henne, hugger. Hon får skador i ansikte, händer, bröst, buk, rygg, säte. Hårtussar slits av.

Han dödade metodiskt, säger ett vittne. "Amanoel George verkade målmedvetet inriktad på något som skulle göras och hans blick sa att han hade all rätt att göra det."

Själv säger den dömde mördaren att det var en ingivelse, efter hennes ansiktsuttryck när hon såg honom i butiken. Lendet krossade honom, sa han i tingsrätten. "Ett meningslöst leende".
Han hade förväntat sig värme.
Då tänkte han att allt ändå var slut och att hon förtjänade döden.

Det finns inga förmildrande omständigheter, anser tingsrätten, väl medveten om att gränser tänjs. Mord som dessa nämns inte i förarbeten till lagen om livstidsstraff.
Ändå vill domstolen tillämpa lagens strängaste straff och skriver: "Efter gärningen har han inte uppvisat något tecken på att han ångrat det han gjort utan har i stället sett det som att han därigenom upprättat sin heder."

Kvinnans barn är 6, 10 och 12 år gamla.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN