Hittade blod i bilens bagage

NYHETER

Åklagaren: Fyndet kommer från mördade Vatchareeya

1 av 2 | Foto: Blev omhäktad Den misstänkte 22-åringen fördes i går in till häktningsförhandlingen i Luleå tingsrätt. Enligt en källa till Aftonbladet har blod som kommer från mördade Vatchareeya Bangsuan hittats i bakluckan på mannens bil. Nu är han omhäktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Polisen har hittat Vatchareeya Bangsuans blod i 22-åringens bil.

Fyndet gjordes i bagageutrymmet, uppger en källa för Aftonbladet.

– De var goda vänner, han har uppgett en förklaring till varför blodet fanns där, säger den mordmisstänktes advokat Bo Forssberg.

Tidigt i går morse kom analyssvaren som åklagarna väntat på. En av de ­besudlingar de hittat under utredningen mot den styckmordsmisstänkte 22-åringen var blod från mördade 20-åriga Vatchareeya Bangsuan.

– Vi har fått ett analys­resultat från SKL som visade att blod från Vatchareeya Bangsuan hittats på sätt som kan kopplas till den misstänkte, säger kammaråklagare Anna Bergström.

Blodet hittades i bagageutrymmet på 22-åringens bil, en blå Hyundai, uppger en ­källa för Aftonbladet.

”Beslutet felaktigt”

Bilen beslagtogs av polisen samma dag som den misstänkte greps, och stod då parkerad i ett garage på hans föräldrars tomt.

Åklagarna lämnade omedelbart efter beskedet från SKL in en begäran till tingsrätten om att omhäkta 22-åringen på sannolika skäl misstänkt för mordet, alltså den högre misstanke­graden, och vid 13.30 inleddes häktningsförhandlingen.

Den misstänkte fördes in i salen, iförd handfängsel, blå mjukisbyxor och med huvudet dolt under sin ­advokats kavaj.

Till en början såg 22-åringen samlad ut, men när rätten strax efter klockan två meddelade att han nu är häktad på den starkare misstankegraden begravde han ansiktet i sina händer.

Kammaråklagare Ulrika Schönbeck berättade att ­obduktionen visat att Vatchareeya Bangsuan dog till följd av skarpt våld mot vitala delar av hennes kropp:

– Det handlar om stickskador, orsakade av ­annan person.

Advokat Bo Forssberg är inte imponerad av den nya bevisningen. Under ett förhör med den misstänkte, ­­före förhandlingen, gav 22-åringen en förklaring till blodfynden.

– Jag anser att rättens ­beslut var felaktigt. De nya omständigheter de presenterat gör enligt min mening inte att man når upp till sannolika skäl. Att man hittat hennes blod kan det finnas många naturliga förklaringar till. De var vänner och umgicks, säger han.

Den misstänkte förvaras nu av rättspsykiatrin.

Får ständig tillsyn

Advokaten uppger att 22-åringen mår mycket ­dåligt och under förhandlingen syntes att han hade plåster på underarmarna.

– Häktet befarade att han skulle kunna skada sig själv allvarligt, och därför flyttades han dit där han kan få vård och ständig tillsyn.

Tingsrätten beslutade även att den misstänkte 22-åringen ska genomgå en paragraf 7-utredning, en ­liten rättspsykiatrisk ­undersökning.

Fortfarande återstår en lång utredning, och åklagare Ulrika Schönbeck säger att vad som hänt, och när, ännu inte är klarlagt.

– Vi kan inte utesluta att det finns för oss okända personer­ som varit inblandade i det här på ett eller ­annat sätt, men det finns inga indikationer på att det är så.

Men eftersom man inte vet, säger hon, kan de inte gå ut med ytterligare information om utredningen.

– Många frågor återstår, säger Ulrika Schönbeck.