Mazettis kommentarer försvann mystiskt på främlingsfientlig sajt

avOscar Nelson

Publicerad:
Uppdaterad:

Författaren Katarina Mazetti, 68, ville debattera vad som är svenskt på den främlingsfientliga sajten Avpixlat – som säger att kommentarsfälten har ”rejäl takhöjd” till skillnad från etablerade medier.

Men Mazettis kommentarer togs bort.

– Det finns bara en åsikt på Avpixlat, säger Mazetti till Aftonbladet.

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON
Katarina Mazetti.

Författaren och journalisten Katarina Mazetti, 68, skrev för en tid sedan en krönika i Icakuriren där hon ställde frågan om vad som egentligen var svenskt. I samma text gav hon en rejäl känga till den främlingsfientliga sajten Avpixlat, en sajt som ”ger samma symptom som vinterkräksjukan”, enligt Mazetti.

Väckte ilska på nätet

Krönikan väckte ilska på främlingsfientliga internetforum och kommentarsfältet på Icakurirens hemsida fylldes med hat mot Mazetti.

En av sajterna som gick till angrepp mot Katarina Mazettis krönika var Avpixlat.

I ett försök att protestera mot bloggens artiklar om henne och krönikan hon skrivit gick hon in under eget namn och skrev på Avpixlats kommentarsfält.

– Jag hade då den ganska naiva föreställningen att man kunde debattera på Avpixlat, säger Katarina Mazetti till Aftonbladet.

Blev censurerad på sajten

Men ganska snart hade enligt Mazetti alla hennes kommentarer utom en tagits bort; det på en sajt som bland annat skriver: ”I dessa tider när etablerade medier börjat hårdcensurera sina kommentarsfält gör vi på Avpixlat tvärtom. Här kan du vara både anonym och kommentera med rejäl takhöjd”. På Avpixlat står också: ”Även de som inte delar våra åsikter ska ha rätt att komma till tals.” 

Katarina Mazetti säger att hon genom sina kommentarer på sajten försökte debattera med meningsmotståndare om vad som var svenskt.

– Men det finns bara en åsikt på Avpixlat, säger hon:

– Jag fattar inte att folk som går in där inte reagerar på det! Tror de verkligen att det är en "debattsajt"?

Fick motsvar direkt

I dag publicerade Katarina Mazetti en artikel i tidningen Allehanda där hon beskriver hur hon censurerades på Avpixlat.

Sajten gick snabbt ut med ett motsvar. I en artikel med rubriken "Katarina Mazetti i nya hätska utfall" publicerar Avpixlat alla sju kommentarer som sajten hittat och som är publicerade av en Katarina Mazetti. Enligt bloggen raderades tre, en togs bort för att den liknade en annan kommentar, de andra två raderades troligen därför att moderatorn trodde att den skrivits av någon annan än Mazetti, enligt Avpixlat.

Fotnot: Aftonbladet har via mejl sökt Avpixlat för en telefonintervju. I ett anonymt mejlsvar undertecknat "Avpixlatredaktionen" hänvisar man till artikeln som publicerats på sajten och skriver att Katarina Mazetti är välkommen att skicka in en debattartikel till bloggen för publicering.

Publicerad: