Varning till ambassader i Nordkorea

Grafik: Så långt når Nordkoreas robotar

Nordkoreanska myndigheter har uppmanat utländska beskickningar att förbereda evakueringar från och med 10 april.

Nu dras också Sverige in i konflikten - som har en ambassad i landet.

– Ambassaden blev i dag inkallad till ett möte med det nordkoreanska utrikesministeriet, säger Maria Parent vid UD:s presstjänst.

NORDKOREAS MISSILER - KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK Grafik: Tom Byermoen
NORDKOREAS MISSILER - KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK Grafik: Tom Byermoen

Under fredagen har Nordkorea bett utländska ambassader i Pyongyang att överväga möjligheten att evakuera. Enligt nyhetsbyrån AFP har landet i ett brev till flera europeiska ambassader förklarat att man inte kan garantera säkerheten för ambassader och internationella organisationer efter den 10 april. Samtidigt kallade Nordkorea flera länders ambassadörer till ett möte med det nordkoreanska utrikesministeriet på fredagen.

Sverige kan beröras

Sverige har sedan 1975 - som ett av få västländer - en ambassad i Nordkorea. Ambassaden hanterar också konsulära ärenden åt amerikanska medborgare, då USA och Nordkorea inte har några diplomatiska relationer.

På UD i Stockholm följer man läget och "ser med oro på händelseutvecklingen".

Också Sverige kallades till mötet på det nordkoreanska utrikesministeriet i Pyongyang. Enligt UD:s presstjänst var det ambassadören Karl-Olof Andersson - den enda svenska personalen från UD som är på plats just nu - som deltog i mötet.

– Man har pratat om en eventuell evakuering, om vilket stöd Sverige skulle vilja ha vid en eventuell evakuering, säger Maria Parent.

Pratade om säkerhetsläget

Utrikesministeriet är mycket förteget om vad som avhandlades under mötet med regimen - men förnekar att Sverige skulle ha uppmanats att lämna landet.

– Man pratade om situationen i landet och fick en uppdatering direkt från hästens mun. Vi är en av få ambassader som finns där så det är klart att de här diskussionerna finns, säger Maria Parent.

Samtidigt gick svenska UD på fredagseftermiddagen ut med en avrådan från "icke nödvändiga resor till Nordkorea". Dessutom ser UD över sin "beredskapsplanering" för den svenska ambassaden i Pyongyang.

– Det handlar om att gå igenom beredskapsplaneringen och ser att det finns beredskap för att kunna agera oberoende av hur händelserna utvecklar sig, säger Theo Zetterman, på UD:s presstjänst.

Aftonbladet söker svenska ambassaden i Pyongyang för en kommentar.

Ryssland överväger evakuering

Denis Samsonov, talesperson för den ryska ambassaden, rapporterar till Reuters att de utvärderar uppmaningen.

– En representant för det nordkoreanska utrikesministeriet uppmanade oss att utvärdera frågan att evakuera medarbetarna på den ryska ambassaden, säger Samsonov enligt AP.

Enligt AP har Storbritanniens ambassad i landet fått beskedet att Nordkorea inte kan garantera säkerheten i landet från och med den 10 april. Någon omedelbar evakuering ska dock inte vara på gång uppger Storbritannien på fredagen, enligt AP.

Flyttar robotar

Säkra källor inom det sydkoreanska försvarsdepartementet bekräftar, enligt nyhetsbyrån Yonhap, att Nordkorea har flyttat två medeldistansrobotar till östkusten. Liknande uppgifter har framkommit under amerikansk avlyssning av Nordkoreansk kommunikation, uppger CNN.

Robotarna ska ha monterats på mobila avfyrningsramper och därifrån ha en en räckvidd på mer än 3 000 kilometer. Det innebär att hela Sydkorea och Japan finns inom robotarnas räckvidd - men också den amerikanska militärön Guam i Stilla Havet.

Enligt CNN har USA svarat med att utöka sitt robotförsvar på Guam.

Publisert: