S-kongressen 2013

Löfven blev vald – på riktigt

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Meddelade att han backar om SSU:s krav på garanti för unga arbetslösa

Nu är Stefan Löfven vald till Socialdemokraternas partiordförande – på riktigt.

Han valdes i dag av en enig kongress och meddelade samtidigt att partiledningen ställer upp på SSU:s krav om en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa

– SSU sa, vi kan inte vänta. Och jag säger till er i dag, ni har rätt. Det kan inte jag heller, säger Löfven.

När S partistyrelse valde IF Metalls ordförande Stefan Löfven till partiets nya ordförande så var han en krislösning efter en turbulent tid.

I dag valdes han på riktigt av en enig S-kongress i Göteborg. Redan i går meddelade S-ledaren att partiet lovar att halvera arbetslösheten om man vinner valet nästa år. Men det var först i dag, efter att han valts i en knökfull kongresshall, som han höll sitt stora linjetal.

”Som en familj”

Han talade först om att samhället ska fungera som en familj och han slog tidigt fast att partiet måste driva på i de feministiska frågorna och tog upp lönskillnaderna mellan män och kvinnor som exempel.

– Vi har en arbetsmarknad skapad för män och av män. Blind för hemarbetet och byggd på en grund av självuppoffrande kvinnor. Detta vill vi ändra.

– Att bekämpa rasism, antifeminism och homofobi och alla försök att slå split mellan människor är ytterst att bekämpa rådslår.

Löfven pratade också om den globala konkurrensen – där han vill se en global Saltjöbadsanda som Sverige är ledande i.

Grön teknologi

– Det skulle göra att löntagare inte ställs mot löntagare. Det gör att vårt näringsliv får konkurrera med sin fulla kompetens. Det gör att löner höjs i vår omvärld, handeln ökar, alla gynnas.

S-ledaren plockade också fram parollen från Almedalen i somras – ”hållbar frihet”. Hittills under kongressen har just miljöfrågorna inte legat högst upp på agendan – men även här vill Löfven ta sig ledartröjan.

– Jag vill att Sverige ska bli en ledare i tävlingen om grön teknologi, inte en sorglig eftersläntrare.

Han kom också in på området vinster i välfärden – som splittrar partiet mellan de som vill förbjuda vinster och de som likt partistyrelsen vill begränsa dem. Frågan ska avgöras morgon kväll.

Rätt till heltid

– Vi lägger ett förslag som kraftigt begränsar vinsterna och helt enkelt utesluter oseriösa aktörer från svensk välfärd. Men det skapar också möjlighet för de seriösa aktörerna som många uppskattar och förlitar sig på att vara kvar - under ett kraftigt skärpt regelverk.

Han fortsatte med att lova att arbetet med rätten till heltid ska påbörjas i alla S-kommuner under 2014. Mot slutet gick Löfven in på det han pratat mest om under sitt år som S-ledare - jobb och skola. Han gav regeringen en känga angående arbetslösheten och alliansmötet i Maramö.

– Den som tror att ordning och reda i ekonomin räcker och sätter sig ned och grillar korv när arbetslösheten ökar, de blir inte kvar länge i regeringsställning.

Backar om kravet

Han meddelade även att partiledningen går med på det krav som SSU ställt inför kongressen. Att en ung arbetslös ska få hjälp från dag ett och få jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar. Det är ett krav som även LO och sett stort antal S-distrikt ställt sig bakom. Men tidigare har partiledningen inte velat sätta någon tidsgräns.

– SSU sa, vi kan inte vänta. Och jag säger till er i dag, ni har rätt. Det kan inte jag heller.

Beskedet gjorde att Stefan Löfven och partistyrelsen nu slipper en förnedrande förlust på kongressen. Redan före påsk stod det klart att SSU hade lyckats samla en majoritet av ombuden - och därmed skulle köra över partiledningen.

"Stor lättnad"

SSU:s ordförande Gabriel Wikström var mycket nöjd med partiledarens besked.

– Jag är oerhört glad. Att kampanja för en 90-dagarsgaranti är vad jag har levt med i två månaders tid. Det är en stor lättnad, men genast i morgon börjar vi valrörelsen för att också få genom förslaget, säger han.

Tanken är att 90-dagarsgarantin ska genomföras under nästa mandatperiod om S tar makten i valet 2014. Kostnaden för åtgärden beräknas till mellan sju och åtta miljarder.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

S-kongressen 2013

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongressen 2013

Socialdemokraterna