Berlusconi döms till sju års fängelse

NYHETER

Fallet ”Ruby” - om sex, makt och politik

1 av 6

Silvio Berlusconi, 76, är tillbaka i Italiens fokus.

I dag kom domen från tingsrätten i Milano i fallet "Ruby" om makt, sex och politik.

Berlusconi döms till sju års fängelse för sexköp av minderårig och maktmissbruk, rapporterar italienska Repubblica.

– Domen är extrem, säger Berlusconi enligt AFP.

Foto: Silvio Berlusconi dömdes till sju års fängelse i juni.

Upprörda italienare, trötta på den lagtrotsande Berlusconi, väntade tillsammans med en församlad världspress utanför Milanos tingsrätt där rätten sedan i morse sammanträtt inför domen i fallet "Ruby".

Huvudperson i fallet är Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi, 76.

Åklagaren yrkade på sex års fängelse, men domen blev hårdare än så.

Efter en omkring sju timmar lång överläggning kom domen strax före klockan 17.30 svensk tid.

Berlusconi döms till sju års fängelse för sexköp av minderårig och maktmissbruk, rapporterar Repubblica som är på plats vid domstolen.

– Domen är extrem, jag kommer stå emot förföljelsen, säger Berlusconi enligt AFP.

Han säger att han är ”totalt oskyldig”.

– Jag var helt övertygad om att jag skulle frikännas eftersom att det inte fanns någon möjlighet att jag skulle vara skyldig med tanke på bevisen.

Berlusconi stängs även av från politiken.

– Domen är totalt ologisk. Domarna gick till och med över åklagarens begäran, sa Berlusconis advokat Niccolo Ghedini efter att domen lästs upp, enligt AFP.

Anklagelser om sexköp av minderårig

Domen kan överklagas och överklagandeprocessen kan dröja flera år i Italien.

Att Berlusconi faktiskt ska tvingas till att sitta bakom lås och bom är inte särskilt sannolikt – i Italien är straffskalan lindrigare för personer över 70 år, rapporterar AFP.

Många italienare tycker att det var hög tid för ett avslut eftersom rättegången om hans "bunga bunga-partyn" pågått i över två års tid.

Berlusconis advokater har försökt förhala rättegången bland annat genom att hävda att den aktuella domstolen i Milano inte har rätt att pröva målet.

Bakgrunden är anklagelsen om att Berlusconi 2010 köpte sex av den då minderåriga, 17-åriga, marockanska nattklubbdansösen Karima El Mahroug med artistnamnet Ruby the Heart Steeler.

Den dåvarande regeringschefen är dessutom anklagad för att ha utövat maktmissbruk. När "Ruby" vid ett tillfälle greps av polis försökte han få henne frisläppt med hänvisning till att hon var släkt med Egyptens dåvarande president Hosni Mubarak.

Hans värsta prövning hittills

Åklagaren hade yrkat på totalt sex års fängelse - fem för maktmissbruk och ett för sex med minderårig.

Att Berlusconi stängs av från all politisk verksamhet kan få direkta följder för den sköra koalitionsregering som hans högerparti Frihetens folk, PDL, ingår i.

Om Berlusconis eskapader frestat på hans politiska ställning – och italienarnas tålamod – genom åren så är ändå detta hans värsta prövning hittills.

Under den 50 sessioner långa rättegången har Karima El Mahroug vittnat om hur det gick till på hans "bunga bunga"-fester i en lyxvilla utanför Milano. För ersättning mellan 20 000 och 30 000 kronor per kväll blev hon erbjuden att delta i stripporgier med upp till 20 kvinnor. Många av dem var, enligt vittnet, utklädda, bland annat i nunneklädsel.

Nekar till kroppskontakt

Karima El Mahroug har dock nekat till att ha sett regeringschefen ha någon kroppskontakt med kvinnorna och även till att själv haft sex med honom.

Hon har däremot medgivit att hon första gången hon träffade Berlusconi hittade på historien om att hon var släkt med Egyptens Hosni Mubarak.

Detta ska, enligt Berlusconi, ha varit orsaken till att han för polisen angav "diplomatiska förvecklingar" som skäl för att Ruby skulle friges.

Italienska medier rapporterar idag om att en exceptionell rättegång – omgärdad av kvinnor – snart är över. Förutom den 17-åriga marockanskan har både Berlusconis exfru och en kvinnlig före detta kollega vittnat om hans karaktär.

Domen bestämdes av huvuddomaren Giulia Turri och två assisterande domare, även de kvinnor.