Mejla

Wolfgang Hansson

Därför dröjer vapenvilan

Bomberna fortsätter falla trots allt tal om vapenvila.

Israel vill slå ut så många av Hamas vapengömmor som möjligt innan man låter artilleri och bombplan tystna.

När Israels inrikesminister häromdagen skrev att Israels mål är att bomba Gaza tillbaka till medeltiden så var det ingen större överdrift.

Israel vill förstöra så mycket som möjligt av Hamas tunga infrastruktur för att den terrorstämplade organisationen inte ska kunna återuppta beskjutningen av civila områden i Israel på ett bra tag.

Men så var det även under Gazakriget 2008-2009. Och se hur snabbt Hamas byggde upp sin kapacitet igen.

Att det överhuvudtaget pratas om vapenvila så här tidigt är ovanligt. Normalt brukar ingen av parterna vilja kasta in handduken i första taget. Båda vill på ett trovärdigt sätt kunna utropa sig till segrare. Ingen vill sluta skjuta först.

Utplåna

Att det är Hamas som hela tiden talar om att eld upphör står för dörren tyder på att de israeliska bombningar hittills varit mycket framgångsrika.

Israel hävdar att man lyckats utplåna alla vapendepåer som inte ligger under bostadshus. Man har också slagit till mot tunnlarna vid Gaza gräns mot Egypten genom vilka många förnödenheter når Gaza men också vapen. Israel har jämnat Hamas "centralbank" med marken och attackerat byggnader varifrån Hamas skickar ut sin propaganda och tv-sändningar. Ett antal ledande Hamasföreträdare har likviderats från luften.

Som alltid när de två sidorna krigar är det palestinierna - och då framförallt civilbefolkningen - som får betala det högsta priset. Hittills har över 140 palestinier dödats, många kvinnor och barn. Israels förluster inskränker sig till fem människor.

Krossa Hamas

Därför är det inhemska trycket på premiärminister Benjamin Netanyahu att få till en vapenvila inte särskilt stort. Definitivt inte större än trycket att en gång för alla försöka krossa Hamas förmåga att attackera Israel.

Största pressen på Israel kommer från omvärlden som reagerar starkt på Israels övervåld. Hur många hemska bilder på döda palestinska barn och pulveriserade byggnader tål opinionen innan pressen blir för stark?

Israel har bråttom. Det gäller att förstöra så mycket som möjligt innan vapenvilan blir oundviklig.

Risken Netanyahu tar genom att dra ut på striderna är att Hamas lyckas få iväg några raketer som slår ner i centrala Tel Aviv och dödar många israeler. Då kan det bli en backlash som negativt påverkar Netanyahus möjligheter att bli omvald om två månader.

Att Hamas raketer numera kan nå stora befolkningscentra i Israel är en stor framgång som ökat deras popularitet hos palestinierna.

Vägrar samtala

Omvärldens snabba reaktion visar hur mån man är om att inte ytterligare inflammera den redan spända situationen i Mellanöstern. Redan har FN-chefen Ban Ki-Moon varit på plats i Israel liksom Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle. Sent i går kväll träffade Hillary Clinton Benjamin Netanyahu och idag palestiniernas president Mahmoud Abbas.

Såväl USA, EU som Israel vägrar ha några direkta kontakter med Hamas vilket försvårar samtalen om vapenvila. Egypten verkar dock mån om att behålla sin roll som medlare och är en av få aktörer som kan pressa Hamas att sluta skjuta raketer mot Israel.

En vapenvila kommer tveklöst. Om inte förr så när Israel inte längre har några mål kvar att bomba.

Men dagens terrordåd mot en buss i Tel Aviv lär knappast snabba på processen.

Publisert: