Mellin: Han stannar för att han behöver lönen

avAnette Holmqvist

Publicerad:

Kent Ekeroth (SD) lämnar sina uppdrag - men sitter kvar i riksdagen efter filmskandalen.

Han behåller därmed sin lön på 58 300 kronor i månaden.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin reder ut begreppen.

Lena Mellin.

SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth lämnar sina uppdrag, men sitter kvar i riksdagen. Varför?

– Jag skulle tro för att han behöver lönen. Han kommer ha en ganska bra tillvaro utan särskilda arbetsuppgifter men ändå kunna kvittera ut 58 300 kronor i månaden.

Han väntas inte heller bli utesluten ur partiet. Hur rimmar det med Jimmie Åkessons nolltolerans mot rasism?

– Det är konstigt att Jimmie Åkesson har behandlat Kent Ekeroth så här lindrigt. Om man i brev till alla förtroendevalda säger att det är nolltolerans mot rasism och extremism och att allmänt bete sig illa, så måste det gälla också riksdagsledamöter. Men Jimmie Åkesson har egentligen inte gjort någonting när det gäller Ekeroth, förrän i dag när man i alla fall får tro att Åkesson har haft ett finger med i spelet när det gäller att Ekeroth lämnar alla sina uppdrag. Alltså justitieutskottet och alla sina suppleantplatser.

Nu ska SD "vända blad". Hur tror du att den här historien har skadat Sverigedemokraterna?

– Jag tror den har skadat dem ganska djupt. Man har under hösten kunnat se hur opinionssiffrorna har ökat för SD och det är människor som, får man förmoda, inte i grunden är emot invandring eller vill tillbaka till ett 50-talssamhälle, men som tycker att invandringsfrågan borde komma upp på dagordningen. Men nu har SD visat ett ansikte som jag tror att många av dem som kommit till på senaste tiden inte tycker om. Därför tror jag att vi kommer få se sjunkande siffror för SD framöver, om än inte omedelbart. Väljarna brukar reagera ganska långsamt på sådana här saker.

Är det slut på skandaler i SD nu?

– Det har jag väldigt svårt att tro. Det brukar aldrig vara slut på skandaler i något parti och Sverigedemokraterna har en ganska vildvuxen flora att hantera, framförallt ute i kommunerna. Så det tror jag inte.

Publicerad: