Pagrotsky: Behåll rutavdraget

Acceptera rutavdraget och sänk skatten för sjuka, arbetslösa och pensionärer.

Det föreslår Leif Pagrotsky (S) i en intern skatteutredning, rapporterar DN.

I över ett års tid har Pagrotsky haft som uppgift att utreda socialdemokratins framtida skattepolitik. I sin utredning förordar han inga stora förändringar av skattesystemet, vilket innebär att Socialdemokraterna i princip accepterar flera av de förändringar som alliansen genomfört.

Behåll rutavdraget

Till exempel skriver Pagrotsky att hans parti bör acceptera rutavdraget.

– Nu finns rut, många människor har vant sig vid det. När vi går till val nästa gång har det funnits i åtta år. Och det är inte så dyrt som jag hade trott, säger han till DN.

Pagrotsky vill inte heller återställa fastighetsskatten, förmögenhetsskatten eller jobbskatteavdraget. I stället koncentrerar han sig på en sänkt skatt för utsatta grupper i sin utredning.

Kontroversiellt

– Att sänka skatten för arbetslösa, sjuka och pensionärer ger mer omedelbara effekter på efterfrågan och därmed sysselsättningen än vad exempelvis sänkt bolagsskatt har, säger Leif Pagrotsky till DN.

Skattefrågorna, som Pagrotsky skriver om, är väldigt kontroversiella inom stora delar av socialdemokratin. Många i partiet blev upprörda när han i en intervju med DN förra året gjorde klart att han inte ämnade föreslå några stora förändringar av alliansens skattepolitik.

Publisert: