Cypern: Säljer sina banker

Foto: AFP
Cyprioter köar vid en bankomat i Nicosia, efter rykten om att storbanken Laiki är på väg att gå under.

avJonna Säll

NYHETER

Förhandlingar med trojkan EU, ECB och IMF har varit tuffa.

Nu säljer krisdrabbade Cypern sina storbanker.

Cypriotiska bankers tillgångar i Grekland ska säljas. Detta meddelade Cyperns president, Nicos Anastasiades, under fredagen. Efter samtal med Greklands premiärminister, Antonis Samaras, har Anastasiades gått med på en överföring som innebär att grekiska Piraeus Bank köper två cypriotiska storbankers tillgångar i Grekland. Enligt TT handlar det om en miljardaffär som omfattar Cyperns två största banker, Bank of Cyprus och Cyprus Popular Bank (Laiki).

Avgörande för landets framtid

Efter att Cypern tidigare har ratat förslaget om skatt på bankinsättningar börjar tiden bli knapp för landet. På måndag kapar Europeiska centralbanken (ECB) livlinan till cypriotiska banker om inte Cypern kommer med en ny lösning. Men nu ser det hela alltså ut att ta en ny vändning.

– De kommande timmarna kommer att avgöra landets framtid, meddelar regeringens talesman Christos Stylianides.

Ett nödlån på tio miljarder euro från euroländerna och IMF samt fortsatt likviditetsstöd till landets banker från ECB har erbjudits Cyperns regering. Men bara om man kan få fram 5,8 miljarder euro på egen hand. Utan likviditetsstödet från ECB riskerar Cyperns banker att gå omkull.

Ryssland avvaktar

Cyperns tidigare förhoppningar om att Ryssland skulle hjälpa till verkar ligga på is. Under fredagen lämnade Cyperns finansminister, Michalis Sarris, Ryssland utan att ha nått en uppgörelse. Sarris, ska enligt enligt uppgifter till AFP ha att lockat med både olje- och gastillgångar för att få en förlängning av ett befintligt ryskt nödlån på 2,5 miljarder euro.

– Vi har inte stängt dörren. Men det kommer bara att komma efter att det finns en slutlig stödplan för Cypern från de europeiska länderna, säger Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev, enligt AFP.