Stort snökaos förlamar Ungern

NYHETER

Hela Ungern ligger så gott som begravet under ett tjockt snötäckte sedan i går.

En oerhörd snöstorm ligger bakom kaoset som tvingat tusentals människor att sova i sina bilar över natten.

– Regeringen skickade ut sms till folk om att de skulle stanna i sina bilar och vänta på hjälp, säger ungraren Laszlo Baross till Aftonbladet.

Det var igår som en ordentlig snöstorm drog in över Ungern och orsakade kaos. Det kraftiga snöfallet i kombination med starka vindar gjorde så att tusentals människor tvingades sova i sina bilar på motorvägen M1 mellan Budapest och Wien.

Enligt nyhetsbyrån AP ska vinden ha varit så kraftig som 28 meter i sekunden. Lastbilar som körde på motorvägen ska ha mist kontrollen och sladdat omkring hejvilt, vilket orsakade kraftiga trafikstockningar.

Laszlo Baross som bor i staden Pécs i södra Ungern, berättar att det råder fullkomligt kaos i hela landet.

– Folk sitter fast i sina bilar i en 70 kilometer lång bilkö och regeringen klarar inte av att hjälpa dem. På Facebook skriver folk att de suttit fast i sina bilar i 12 timmar, säger han till Aftonbladet.

Meteorologerna varnade

Enligt AP ska snödjupet på sina håll vara så högt som 3 meter. Mer än 100 000 människor är utan el, upp emot 7 500 bilar sitter fast ute på vägarna och 18 tåg ska sitta fast mellan olika stationer.

Över 100 människor ska också ha skadats i trafikolyckor och andra snörelaterade olyckor, skriver AP. 

– Det började snöa igår kväll och temperaturen sjönk från plus 15 grader till minus 10. Trots att meteorologerna varande för det här har man varit för dåligt förberedd. Plogbilarna klarar inte av att få bort snön, säger Laszlo Baross.

Hittills har mer än 8 000 strandade resenärer sökt skydd i varma byggnader som landets katastrofcenter har ordnat. Enligt Ungerns inrikesminister Sandor Pinter har räddningsstyrkor kallats in och militärfordon kommer att bistå i räddningsarbetet.

”Samma sak förra året”

Laszlo Baross är en av alla dem som drabbats av snökaoset. Igår fick han gå flera kilometer hem från jobbet eftersom bussen aldrig kom.

– Men värre är att min dotter fortfarande inte har kunnat ta sig hem från skolan, hon fick sova över hos en kompis. Jag ska försöka åka och hämta henne och ge varma kläder och vinterkängor till henne. Men det är svårt för det går inte att ta sig ut på de små vägarna.

Nu har det slutat snöa i Pécs men på vissa håll i landet vräker snön fortfarande ner och i natt ska det bli ännu kallare.

– Det var samma sak förra året, då kunde vi inte heller komma ut på de små vägarna som inte plogades. Plogbilarna kommer aldrig, säger Laszlo Baross.

Det kraftiga snöfallet har inte bara drabbat Ungern. I Slovakien har det under fredagen varit stort kaos i trafiken och upp emot 19 000 hushåll saknar ström, skriver AFP.