Nyheter

Halloween-orkanen närmar sig USA

Av: 

Joakim Carlson

NYHETER

”Frankenstorm” väntas bli i samma klass som den "perfekta stormen" 1991

Lagom till Halloweenfirandet i USA kryper sig monsterstormen "Sandy" upp längs Atlantkusten.

Orkanen har redan krävt flera människoliv i Karibien – och styrkan väntas inte avta.

”Efter att ha jobbat 26 år med tv-väder och två år vid NOAA, kan Sandy utgöra det största hotet mot mänskligt liv som jag någonsin har sett”, skriver Chad Myers.

I USA tjuter varningsklockorna efter att orkanen "Sandy" under fredagsmorgonen, svensk tid, krävt ett 20-tal liv i sin framfart över bland annat Jamaica och Kuba.

Flera dödsfall

Dödsfall har rapporterats i flera länder i Karibien, och bara i Kuba dog minst elva stycken i landets östra delar när det hårda vädret drog in över land.

"Sandy" har nu siktet inställt på USA – och oron ökar i de områden som riskerar att drabbas av orkanens framfart.

Chad Myers, väderreporter på CNN med 26 år i väderbranschen, målar ett skräckscenario där han rankar orkanen som "det största hotet mot mänskligt liv" som han någonsin sett.

På Twitter slår han på stora trumman, samtidigt som han menar att det trots allt är för tidigt att få panik. Men det kan "handla om en storm i 500 miljoner dollars-klassen", skriver Myers.

"En perfekt storm"

"Sandy" riskerar att nå bland annat New York inom fyra dagar, och ta sin väg mot nordöstra USA. Det uppger det meteorologiska institutet vid Floridas universitet, som räknat på orkanens potentiella mönster.

Prognosen får Chad Myers att ranka orkanen i samma klass som den "perfekta stormen" 1991, då ett kraftigt oväder slog sig samman med orkanen "Grace" och krävde tretton liv, rapporterar CNN.

Även de materiella skadorna var omfattande vid det tillfället.

AP rapporterar att samma slags hybrid kan komma att skapas nu i dagarna, då "Sandy" med största sannolikhet kommer blanda sig med en vinterstorm – och skapa ett vädermonster.

Effekterna kommer bli kännbara längs hela Atlantkusten, och har redan benämnts som "Frankenstorm" av flera medier i USA. 

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert: