Centerpartiet

Annie Lööf vägrar kommentera turbulensen i Centerpartiet

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Centerpartiets förslag till nytt idéprogram har mötts av massiv intern kritik.

Men partiledaren Annie Lööf vägrar att kommentera turbulensen.

– Vi kommenterar inte innehållet, då skulle det uppfattas som att det är ledningen som pekar med hela handen, vilket det inte är, säger förste vice ordförande Anders W Jonsson (C).

I tisdags presenterade en arbetsgrupp sitt förslag till vad som ska bli Centerpartiets nya idéprogram. I dag kunde Aftonbladet avslöja att flera ordförande ute i C-distrikten helt sågade innehållet.

– Jag känner inte igen Centerpartiet, sa Per Schöldberg, ordförande i Kronoberg.

– Det är för mycket "sköt dig själv och skit i andra", sa Gösta Gustavsson, ordförande i distriktet i Östergötland.

I förslaget stod bland annat att partiet ska ha fri invandring som idé på längre sikt. Dessutom vill man se plattare skatt, slopad skolplikt och förminskad stat.

”Hennes ansvar”

Partiledaren Annie Lööf har inte velat kommentera varken innehållet i förslaget eller den turbulens det satt i gång internt i partiet. Partiet uppger att Lööf inte varit involverad i arbetet med idéprogrammet.

– Jag tror inte att hon varit involverad. Men hon är partiordförande och ansvarig för allt som händer i partiet. Nu är det hennes ansvar att hantera det här och lyssna på hela Centerrörelsen i Sverige, sa distriktsordförande Per Schöldberg i går.

Enligt Anders W Jonsson, förste vice ordförande, beror Lööfs tystnad på att ledningen inte vill att det ska uppfattas som att man pekar med hela handen.

– Det här är arbetsgruppens förslag som nu ska diskuteras och sedan processas i verkställande utskottet, partistyrelsen och slutligen på stämman i mars. Vi är oerhört angelägna om att det här ska vara en öppen och fri diskussion ända fram tills dess, säger han.

”Positiva reaktioner”

Anders W Jonsson menar också att väldigt många inom centerrörelsen gillar de förslag som står i programmet.

– Det är väldigt positiva reaktioner från många, men det finns också kritiska kommentarer, säger han.

Enligt Jonsson var många kritiker först frågande inför själva processen kring idéprogrammet.

– De trodde först att att det här var partiledningens förslag till nytt idéprogram. En del trodde att så här tycker Centerpartiet. Sedan har det mer handlat om synpunkter på delar av förslaget. Det har redan blivit mycket mer av en konkret diskussion, säger han.

Förslaget om fri invandring är det som retat upp delar av C-rörelsen mest.

– Men det här är inte ett migrationspolitiskt program som handlar om hur vi ska ställa oss i förhandlingar i morgon. Det handlar om vad vi har för dröm i framtiden, om vad vi har för vision. Är det en värld med höga gränser där staterna bestämmer vem som får bo var eller är det att den enskilda människorna själva som ska få bestämma vart de ska få söka sin lycka? Och det gäller ju som parti att enas i frågan, för då blir det mycket lättare att hantera de dagliga frågorna, säger Anders W Jonsson.

”Stenhårda debatter”

Centerledningen räknar med att det blir hårda tag på stämman i slutet av mars.

– Den kommer pågå i tre dagar och kommer säkert vara full av stenhårda debatter i många frågor. Traditionen hos oss är inte att partistyrelsens förslag sväljs med hull och hår av ombuden på stämman. Det kommer säkert bli mycket bra diskussioner och voteringar i ett antal frågor. Det är först när stämman är avslutad man kan säga att "det här, det är vår idé för framtiden".

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Annie Lööf