Löfven: Regeringen bakom SD-uppgång

Stefan Löfven och Carin Jämtin håller presskonferens om partiets ställning i frågan om vinster i välfärden.
Stefan Löfven och Carin Jämtin håller presskonferens om partiets ställning i frågan om vinster i välfärden.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens uttalanden om arbetskraftsinvandring diskuterades flitigt i sociala medier på söndagen.

Migrationsminister Tobias Billström (M) tycker att Löfven är fel ute.

I en intervju med Dagens Nyheter sade Stefan Löfven att det är regeringen som har bäddat för Sverigedemokraternas framgång genom den ekonomiska politiken som skapat klyftor.

Han lyfte även fram Miljöpartiets uppgörelse med regeringen som ökat arbetskraftsinvandringen som en del av förklaringen.

Löfven berättar i intervjun att han åkte mycket taxi när han var ordförande för IF Metall.

– Då träffade jag många civilingenjörer, läkare och andra välutbildade människor som inte kommer in på svensk arbetsmarknad.

Löfven sade bland annat också till DN "men det faktum att regeringen tillsammans med Miljöpartiet har spätt på den här arbetskraftsinvandringen i samma stund som vi har människor som skulle kunna ta jobbet om de får rätt utbildning. Det är det jag menar är fel".

Intervjun ledde till en livlig diskussion i sociala medier om Löfvens uttalanden.

Tobias Billström säger till TT att även om arbetskraftsinvandring är viktigt utgör den samtidigt en väldigt liten del av arbetsmarknaden.

– Jag tycker inte det finns fog för de här påståendena. Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara den viktiga frågan när det finns så många andra viktiga frågor vi måste diskutera inom migrationspolitiken.

TT har sökt Stefan Löfven för en kommentar.

TT

Publisert: