Konstverket: Kungens pizzabuffé – från Henemarks nakna kropp

avErik Wiman, Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Elisabeth Ohlson Wallin: ”Det här är satir”

1 av 11 | Foto: Elisabeth Ohlson Wallin (MONTAGE)

Kungen och hans vänner äter pizzabuffé från Camilla Henemarks nakna kropp.

Bakom verket ligger en av Sveriges mest kända konstnärer: Elisabeth Ohlson Wallin.

– Jag kände inte till hur den här bilden skulle användas, säger Camilla Henemark till Aftonbladet.

Elisabeth Ohlson Wallin.

I går publicerades de första bilderna på Elisabeth Ohlson Wallins senaste konstverk. Den föreställer den tidigare artisten Camilla Henemark som ligger naken på ett bord övertäckt av pizzor. Omkring henne står karaktärerna som är inblandade i skandalen som skakade kungen för två år sedan.

Hovet tyst

Fotomontaget publiceras i socialdemokratiska tidskriften Tiden. Chefredaktören Daniel Suhonen förklarar att bilden faller väl samman med temanumret om "Den nya eliten".

– Det här kommer många säkert bli arga över. Men bilden fångar det förljugna som finns kring kungahuset. Vi tycker att det är okej att publicera en sådan här bild så länge man sparkar uppåt, säger han.

Hovets informationschef Bertil Ternert, som själv finns med på bilden, vill inte säga något om montaget:

– Den här typen av konst, eller vad man ska säga, är något som vi inte kommenterar. Vi avstår helt och hållet från det, säger han till Aftonbladet.

Enligt Elisabeth Ohlson Wallin gav Camilla Henemark sin välsignelse till konstverket, men artistens version är annorlunda.

Hon säger till Aftonbladet att hon inte kände till Walins försök till satir kring kungahuset.

– Det ursprungliga fotot togs för länge sedan och då var det helt andra personer som stod runt omkring mig, bland annat den där supermäklaren Eklund.

Camilla Henemark berättar att hon fick ett mejl av konstnären, men att det inte framgick hur den gamla bilden skulle göras om och användas på nytt.

– Jag fick veta det först i morse. Jag respekterar Elisabeth som konstnär, men det är inte jag som är avsändaren i det här.

”Makt som går snett”

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin blev rikskänd med sin utställning "Ecce Homo".

Bildmontaget med kungen har hon jobbat med under ett år.

– Det har ju varit en känslig process. Det är min sammanfattning om hur jag upplevt det som kommit fram om kungahuset under senaste åren. Jag är inte helt antimonarkist, men jag är känslig för maktmissbruk – när människor med makt får hybris och börjar göra vad de vill. Den här historien är ett väldigt tydligt exempel på hur det blir när makten går snett.

Elisabeth Ohlson Wallin utvecklar sin tanke:

– Det visar hur man behandlar kvinnor illa i sådana här manliga grabbsällskap. Det är en bild av kvinnoförnedring.

Hon fortsätter:

– Jag håller på med en satirutställning och det här är satir. Det är viktigt med satirbilder. Det är ett sätt att med humor blandat med allvar visa allvarliga företeelser i samhället.

Skurar hakkors

Nere i högra hörnet av montaget sitter drottning Silvia på knä och skurar ett hakkors på golvet.

– Det är synd att hon inte tog chansen, när hennes bakgrund kom upp, att göra något bra av det. Det hade varit jättehäftigt att ha en drottning som tog ståndpunkt. Kungahuset har ju tyvärr en tradition av extremhögeråsikter, säger Ohlson Wallin och tar upp Gustav V:s kända brevväxling med Hitler.

”Alla kort på bordet”

Daniel Webb, som skrivit en bok om kungens kontakter med maffialedaren han själv var livvakt åt, finns med på montaget.

– Det är möjligt att detta är en form av samhällskritisk konst och det är väl bra att vi lever i ett land där alla kan uttrycka sina åsikter. För egen del har jag lagt alla korten på bordet i boken om mitt liv, säger han till Aftonbladet och fortsätter: 
– Jag har inte gjort något i detta som inte tål en granskning.

Elisabeth Ohlson Wallins kungabild kommer att ställas ut nästa år, och finns att köpa som affisch via tidskriften Tiden.

– Vi gör det för att även republikaner ska kunna ha kungahuset på väggen, säger chefredaktören Daniel Suhonen.

Publicerad: