Iran hotar Israel efter attacken mot Syrien

avErik Melin

Iran hotar Israel med vedergällning efter gårdagens attack mot mål i Syrien.

Redan förra veckan varnade man Israel från att attackera Syrien.

Även Syrien uppger att de kan komma att slå tillbaka mot Israel.

Foto: AP
På bilden till vänster testar Iran en långdistansrobot i Persiska viken. Till höger Tel Aviv.

Iran hotar med vedergällning efter de israeliska attackerna mot mål i Syrien i går kväll. Uppgifterna kommer, enligt internationella medier, från den statskontrollerade tv-kanalen Fars News Agency, i Teheran.

– Gårdagens attacker kommer att få allvarliga konsekvenser för Tel Aviv, uppger tv-kanalen.

Så sent som förra veckan sa man från iranskt håll att en israelisk attack mot Syrien skulle ses som en attack på Iran, uppger Reuters.

Det var i onsdags som israeliskt stridsflyg attackerade en militär konvoj i Syrien, nära gränsen mot Libanon.

Attacken utfördes då man från israeliskt håll misstänkte att konvojen transporterade missiler till Hizbollah, skriver CNN.

Israel har än så länge valt att inte kommentera rapporterna om att deras stridsflyg ska ha attackerat konvojen.

– Israel kan inte acceptera att avancerade vapen hamnar i terroristorganisationers händer, medgav dock Tzahi Hanegbi, Likud-politiker som står nära premiärminister Benjamin Netanyahu, för den israeliska arméradion, skriver TT.

Syrien kan slå tillbaka

Syriens utrikesdepartement klagade på torsdagen till FN över en israelisk lufträd mot en militär forskningsanläggning utanför Damaskus. I ett uttalande förbehöll man sig också rätten att slå tillbaka mot Israel, enligt AFP.

Rapporterna om att attacken var riktad mot en militär konvoj gör gällande att fordon som transporterade delar av ryska SA-17-missiler slogs ut.

Får kritik från Ryssland

Ryssland kritiserar Israel efter attacken. I ett uttalande från det ryska utrikesministeriet skriver man att "om informationen om attacken stämmer handlar det om en oprovocerad kränkning av en stat, vilket bryter mot FN:s regler", rapporterar AFP.

Från amerikanskt håll konstaterar man bara att en sällsynt attack utförts av Israel, inne i Syrien. I det officiella uttalandet skriver man att det var en militär konvoj som attackerades, enligt AP.

Även den syriska oppositionen riktar kritik, mest riktad mot president Bashar al-Assad.

– Skäms på dig Bashar al-Assad, för att du låter israeliskt stridsflyg medan dina jetplan fokuserar på att förstöra moskéer och universitet, samt att döda civila, säger Moaz al-Khatib, ledare för oppositionen i Syrien.