Visselblåsaren Edward Snowden kan få asyl i Ryssland

avEmmelie Wallroth

NYHETER

Putins talesman: ”Vi ska överväga det”

Ryssland meddelar att de kan tänka sig att ge visselblåsaren Edward Snowden asyl.

– Om en sådan vädjan kommer, ska vi överväga det, säger Vladimir Putins talesman Dmitry Peskov.

Edward Snowden lämnade USA och flydde till Hongkong för att gömma sig undan den amerikanska säkerhetstjänsten. Och i dag meddelade Vladimir Putins talesman Dmitry Peskov att Ryssland är villiga att överväga asyl för Snowden, rapporterar The Guardian.

– Om en sådan vädjan kommer, ska vi överväga det. Vi kommer agera i enlighet med fakta, ska Dmitry Peskov ha sagt till den ryska tidningen Kommersant.

”Skulle vara en bra idé”

Dmitry Peskovs uttalande fick fler i Ryssland att kommentera ett möjligt asylökande för Snowden.

– Det skulle vara en bra idé, sa politikern Robert Shlegel enligt The Guardian.

Alexey Pushkov, chef för Dumas internationella affärskommitté och en känd USA-kritiker, twittrade om Snowden och asylökandet.

”Genom att lova Snowden asyl tar Moskva på sig att skydda de som förföljs av politiska skäl. Det kommer bli hysteriskt i USA. De ser det bara som sin egen rätt”, twittrade Pushkow.

Det är dock inte känt att Snowden ska ha gjort någon asylansökan än, varken till Ryssland eller något annat land. Han har tidigare sagt att han vill söka asyl i ett ”land med gemensamma värderingar”, skriver The Guardian. Han har då nämnt Island som ett möjligt land.

Man tror att Snowden fortfarande befinner sig i Hongkong, men förflyttar sig mellan olika hotell för att hålla sin position hemlig.

Sparkad från jobbet

Innan avslöjandet arbetade Edward Snowden på företaget Booz Allen som levererar tjänster till National Security Agency (NSA). Men därifrån har han nu fått sparken.

I går meddelade företaget i ett pressmeddelande att de avskedar Snowden för ”brott mot företagets etiska regler och policy”, rapporterar AP.

Företaget skriver också att Snowden har varit anställd i mindre än tre månader hos dem och att hans agerande är ”chockerande”.