Obamas varning till Syrien i natt

avJohn Granlund

Publicerad:

Vita huset hårdnar i tonen mot regimen i Syrien.

På måndagen gick USA:s president Barack Obama ut med en skarp varning till Bashar al-Assad:

– Om ni gör det tragiska misstaget att använda kemiska vapen kommer det att bli konsekvenser.

USA överväger en militär intervention mot Syrien för att stoppa Syrien från att använda kemiska och biologiska vapen, uppger nyhetsbyrån AP.

På måndagen offentliggjordes en amerikansk underrättelserapport som visar att den syriska regimen misstänks ställa i ordning kemiska och biologiska vapen.

Varnade Assad

Enligt underrättelserapporten kan landets president Bashar al Assad nu ha blivit så desperat att han överväger att sätta in vapnen mot sitt eget folk.

Mot den bakgrunden höll Barack Obama ett tal på National Defense University på måndagen.

– Jag vill klargöra några saker för Assad och dem som befinner sig under hans kommando: Världens blickar vilar på er, sa han enligt AP.

"Totalt oacceptabelt"

– Användandet av kemiska vapen är och skulle vara totalt oacceptabelt. Och om ni gör det tragiska misstaget att använda de här vapnen kommer det att bli konsekvenser och ni kommer att hållas ansvariga, sa Obama.

Utrikesministern Hillary Clinton ville på måndagen inte yppa några detaljer om de amerikanska planerna vid en eventuell kemisk attack från Bashar al-Assad.

– Men jag kan åtminstone säga att vi utan tvekan planerar att vidta åtgärder om det skulle inträffa, sa hon under ett möte i Tjeckien.

Uppmanas använda Sarin

Uppgifterna om de syriska förberedelserna släpptes av ett flertal högt uppsatta underrättelsetjänstemän på måndagen. Enligt rapporten som citerades har den amerikanska underrättelsetjänsten sett tecken på att regimen förflyttat kemiska vapen mellan olika militärbaser under de senaste dagarna.

Enligt en annan underrättelsekälla har kontakterna mellan Irans ökända specialstyrka "Quds Force" intensifierats under det senaste halvåret. Styrkan uppges uppmana den syriska regimen att använda sitt lager av Sarin-gas mot rebellerna och de civila som stödjer upproret i landet.

Enligt AP uppger Assad-regimen att man inte har några planer på att använda kemiska vapen mot sitt eget folk. Samtidigt dementerar regimen att man över huvud taget innehar den typen av vapen.

Publicerad: