Lena Mellin: ”SD ska nog inte korka upp champagnen”

avAnette Holmqvist

Aftonbladets politiska kommentator: Skandalerna har inte påverkat – ännu

Foto: Martin Hedström

Sverigedemokraterna får rekordsiffror – trots järnrörsskandalen i november. Och Socialdemokraterna backar rejält.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin reder ut begreppen i frågor och svar om SCB-mätningen.

Lena Mellin.

Sverigedemokraterna går upp till 7,9 procent, varför?

– Jag tror att det beror på den nya S-ledningen och på Moderaterna. De är så lika i dag och fokuserar på samma frågor, vilket gör att de väljare som inte tycker att det är bra söker sig till något radikalt annorlunda. Den andra delförklaringen är förstås att det är lågkonjunktur och att många är väldigt rädda för sin egen ekonomi. Då vill man gärna hitta en enkel lösning.

SD plockar framförallt väljare från Moderaterna och sedan i maj också från Socialdemokraterna. Kan det också förklaras av att väljarna vill hitta ett radikalt annorlunda parti?

– Ja, men också av att folk taktikröstar i väljarbarometrar. Det kan vara så att man vill visa sitt ordinarie parti att "det här med invandringen är en fråga som jag tycker ni tar för lätt på".

Kommer vi alltså få se mer av debatt om invandringsfrågor framöver?

– Kanske möjligen mer debatt, men ingenting kommer förändras i sak. Riksdagen har redan fattat beslut om en av världens mest inkluderande invandringspolitik, sedan regeringen gjorde upp med Miljöpartiet. Kanske kommer själva integrationsfrågan att diskuteras mer.

– Men jag tror inte att Sverigedemokraterna ska slå sig för bröstet och korka upp champagnen för att man får 7,9 procent i SCB i november 2012. De här skandalerna som har uppdagats under november månad har inte påverkat opinionen ännu. Människor vill inte verka fåniga och som att de har fattat irrationella beslut och låter sig därför inte rubbas i första taget. På lång sikt kan dock de här skandalerna mycket väl vara väldigt negativa för Sverigedemokraterna.

I mätningen backar Socialdemokraterna rejält, och man är nu nere på 34,8 procent. Vad beror det på?

– Jag tror det beror på att man har sett väldigt lite av S-ledningen under hösten. Stefan Löfven har varit märkvärdigt tyst under hösten och han har försökt puffa fram andra personer. Men det funkar inte, partiledaren måste märkas själv. Men det är inget katastrofdåligt resultat, S ligger ju en bra bit över sitt valresultat. Det gör inte Moderaterna, de ligger under.

Vad säger du om Moderaterna då, förutom att de ligger under sitt valresultat från 2010?

– Fredrik Reinfeldt har fortsatt ett stort bekymmer med framförallt Kristdemokraterna som nu för andra året i rad ligger under fyra procent i SCB:s mätningar. Eftersom Reinfeldt är fullt och fast inställd på att vinna valet en tredje gång så måste han och Göran Hägglund slå sina kloka huvuden ihop och försöka göra något åt det där. Annars blir det ingen ny alliansregering.

Till sist, det finns ju massor av opinionsundersökningar. Varför är just SCB:n så viktig?

– Det är den absolut största undersökningen. Även om dess vikt kanske har minskat något, i och med att människor inte svarar i telefon på samma sätt som tidigare, så är det fortfarande den största och mest kvalitativa undersökningen.