Ägaren anklagas för dödsbranden i Polen

Foto: AP/TT
Fem 15-åriga flickor omkom i en brand i ett så kallat "escape room" i Polen och landets premiärminister lovar nu att alla osäkra anläggningar ska stängas. Bilden är tagen utanför anläggningen där flickorna omkom.

avTT

NYHETER

Ägaren till rymningsrummet i Polen där fem tonårsflickor omkom i en brand anklagas nu för att vara skyldig till den.

Polens premiärminister lovar att alla anläggningar som inte uppfyller säkerhetskraven ska stängas.

Enligt åklagare har den 28-åriga mannen medvetet skapat risk för en brand i rymningsrummet, och för att oavsiktligt ha orsakat människors död, skriver den polska nyhetsbyrån PAP.

Ryszard Gasiorowski, talesperson för distriktsåklagaren, säger att ägaren har försummat att säkerställa utrymningsvägar som de 15-åriga flickorna hade kunnat använda när branden bröt ut.

Gasläcka trolig orsak

Det populära rymningsspelet, ofta kallat escape room, finns i Sverige och går ut på att deltagarna blir inlåsta i olika rum. Inom en viss tid ska man lyckas ta sig ut igen, med hjälp av ledtrådar och uppdrag.

De fem klasskamraterna firade på fredagskvällen en födelsedag i ett rymningsrum i staden Koszalin i norra Polen när branden bröt ut. Branden orsakades troligen av en gasläcka, skriver nyhetsbyrån AP på sin sajt.

I Polen finns det ungefär 1 100 olika anläggningar som erbjuder aktiviteten. Inrikesminister Joachim Brudzinski har beordrat att samtliga ska kontrolleras och brandsäkras. Dessutom uppmanar han föräldrar att anmäla potentiella säkerhetsöverträdelser. Regeringen ska även ta ställning till om säkerhetsreglerna behöver skärpas.

– Det här saknar motstycke, säger premiärminister Mateusz Morawiecki, som lovar att stänga de anläggningar som inte uppfyller säkerhetsföreskrifterna.

Många uppfyller inte kraven

Morawiecki tillägger att alla former av förebyggande åtgärder är viktiga, enligt Reuters.

Under helgen har polska myndigheter inspekterat minst 200 liknande anläggningar, fler än 100 av dessa uppfyllde inte kraven och 13 av dem har stängts.