Örebro

Ambulanspersonal vägrade gå in i hus med skällande hund – man dog

Av: 

Eneida Berisha

Mannen dog av hjärtinfarkt.

Foto: Genrebilder: TT/Colourbox.

NYHETER

När mannen hittade sin 60-åriga bror livlös ringde han 112 direkt. Det skulle dock ta sin tid att få hjälp då personalen vägrade gå in i lägenheten – på grund av broderns labrador. Mannen avled och nu anmäls händelsen, skriver Nerikes Allehanda.

En man i Örebro anmäler ambulanspersonal till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för en händelse som inträffade i december förra året.

Mannen ska ha hittat sin bror liggandes livlös i sin lägenhet. Han ringde SOS men när ambulanspersonalen kom fram till bostaden hindrades de av en skällande hund. Det här rapporterar Nerikes Allehanda.

En dag tidigare hade den 60-årige mannen uppgett att han hade bröstsmärtor när han kom från jobbet. SOS kontaktades sent på kvällen och ambulanspersonal kom för att mäta mannens blodtryck, som då var på normal nivå.

Dagen efter kontaktade mannen en distriktssköterska på en vårdcentral och han fick då tips om att dricka vatten. Vid lunchtid försökte mannens bror att kontakta honom utan att få något svar.

Det var då han åkte till broderns bostad och hittade honom livlös, påbörjade hjärtmassage och ringde 112.

När ambulanspersonal kom till bostaden vägrade de dock gå in – på grund av broderns skällande labrador.

”Vill veta vad som gick fel”

Brodern tvingades avsluta den livsuppehållande hjärtmassagen för att låsa in hunden men när ambulanspersonalen kom in till bostaden hade mannen hunnit dö av sin hjärtinfarkt. Nu anmäls verksamheten.

I anmälan, som kom in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) den 22 december, skriver brodern att han klandrar vårdens agerande. Han vill dessutom förhindra att detta händer någon annan patient.

"Jag vill veta vad som gick fel i denna process och jag vill veta att det utreds så att det inte sker igen", skriver han i sin anmälan till Ivo.

"Han är världens snällaste och detta skrek jag till ambulansmännen och bad att de skulle komma och hjälpa mig. Men de vägrade gå in", skriver han.

Brodern skriver dessutom i anmälan att han anser att den ene ambulansanställde kunde ha kommit in och tagit över hjärtmassagen, medan han låste in hunden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckein–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Man fick betongföremål över sig – omkom

ÄMNEN I ARTIKELN

Örebro

Hundar

Olycka

SOS Alarm

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg