Polisen Lennarts larm: Heroin allt vanligare bland barn

avMiriam Bratt

NYHETER

Poliskommissarie Lennart Karlsson larmar nu om att allt fler och yngre använder heroin och andra tunga droger. Han beskriver hur barn så unga som tolv år befinner sig i dessa kretsar och nu kräver han en förändring.

– Vi har en generation som riskerar att tappas bort, säger han till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Lennart Karlsson

Lennart Karlsson har arbetat som polis i många år och nu har han satt ner foten. Fler och fler barn använder heroin och polisen står handfallen med alldeles för lite resurser, menar han.

– Det är en massiv resurssatsning som måste till på bred front.

Under söndagen publicerade Lennart ett Facebookinlägg där han uttryckte sin frustration kring situationen med narkotika, våld och ungdomar. Inlägget inleddes med ”en känsla av uppgivenhet” och har fått över 1 000 delningar.

I inlägget beskriver han alltså den känsla av uppgivenhet han och hans kollegor känner inför den narkotikautveckling som skett de senaste åren. Han ger även en inblick i hur helgen har sett ut, där han beskriver hur han och kollegorna råkat på 15–20 personer som säljer heroin till barn vid Klarabergsområdet i Stockholm. Alla säljare ska ha sprungit iväg när poliserna kom men trots det lyckades Lennart och kollegorna säkra en heroinboll, som liknade den på bilden.

Det som framför allt oroar Lennart är att fler och yngre personer brukar tunga droger.

– I Stockholm city, och inte bara där, har vi unga så långt ner i åldrarna som 12-15-åringar i de här miljöerna, säger han och fortsätter:

– Det är både unga ensamkommande och så kallade gatubarn som verkligen inte har någon struktur. Men vi har även en hel del ungdomar som inte tillhör dessa kategorier. Det är en salig blandning, säger Lennart.

Ökad tillgång och billigare priser

Enligt Lennart finns det en ökad tillgång på tunga droger. Det i kombination med sjunkande priser tror han är del av bakgrunden till hur situationen ser ut. Nu hoppas han att politikerna ska ta tag i frågan på allvar.

– Det är en massiv resurssatsning som måste till på bred front. Det är ju inte bara polisresurser även om våra resurser är väldigt ansträngda just nu, säger han och berättar:

– Vårt brottsförebyggande arbete faller undan då. Det är ju egentligen för att vi hela tiden måste släcka bränder och reagera på alltifrån grovt våld till akuta ingripanden.

Men Lennart framhåller att det inte bara är poliskåren som behöver resurser för att motverka den här utvecklingen.

– Det måste till resurser över hela linjen, annars har vi en generation som riskerar att tappas bort.

ARTIKELN HANDLAR OM