Snöväder skapar oreda i Stockholmstrafiken

avEbba Thornéus, Isabelle Nordström

Det är mycket snö på vägarna i Sundsvallstrakten och flera olyckor har inträffat.

– Det har kräksnöat här på förmiddagen, säger Börje Öhman vid polisen.

I Stockholm var det problem i morgontrafiken.

1 av 11 | Foto: LÄSARBILD

Enligt Trafikverkets hemsida är det mycket besvärligt väglag i Uppland och Södermanland. Även i Västernorrland har snön orsakat avåkningar.

– Det har kräksnöat här på förmiddagen, vilket har skapat problem i trafiken i Sundsvall och norrut. Vi har har haft en del lastbilar som stått still på E4 och nu börjar avåkningarna även att trilla in, säger Börje Öhman vid polisens ledningscentral.

Tre bilar i olycka

På riksväg 86 vid Lillhällom nordväst om Sundsvall har tre bilar kolliderat. Larmet kom in vid 13.28 och en person fick plockas ut ur bilen. Övriga tre inblandade personer behövde inte föras till sjukhus för vård.

Vägen kommer att vara helt avstängd så länge bärgningsarbetet pågår. Strax efter klockan 14 kolliderade två personbilar på E4 i höjd med Timrå. Enligt polisens preliminära uppgifter ska ingen ha skadats allvarligt.

– Det är otroligt besvärligt på vägarna, det vräker ner snö här igen, säger Börje Öhman.

– Men vi har klarat oss från riktigt allvarliga olyckor.

SMHI har utfärdat risk för stora snömängder längs med kusten i Västerbotten och Norrbotten. Även i Jämtlands län finns risk för stora snömängder, vilket betyder att det finns risk för minst 20 millimeter nederbörd inom 12 timmar.

Oregelbunden trafik resten av dagen

Under natten och morgonen föll snön över Stockholm. Det har orsakade flera störningar under morgontrafiken och flera bussar har åkt av vägen.

Mellan klockan 06 och 10.30 hade ett 20-tal trafikolyckor inkommit till polisen.

Ingen person ska dock ha skadats allvarligt i samband med olyckorna.

Under morgonen var det endast stombusslinjerna 1-4 som gick. All andra bussar i innerstaden stod stilla på grund av halkrisken.

– Det innebär att det numera är reducerad trafik, vilket bidrar till störningar och förseningar. Bedömningen är att så länge det anses vara trafikfarligt så kan vi inte köra bussarna av säkerhetsskäl. Vi är i händerna på väghållarna, att de håller vägarna körbara, säger SL:s presskommunikatör Claes Keisu.

”Blir förseningar”

Vid 11-tiden meddelade SL att busstrafiken i innerstan successivt kommit igång igen men att oregelbunden trafik var att vänta under resten av dagen, särskilt i pendeltågstrafiken.

– Det kan nog bli en hel del följdförseningar under dagen, säger Claes Keisu.

SL uppmanar resenärer att hålla koll på hemsidan för information om eventuella förseningar.

Under morgonen fick en avfart till Årstatunneln stängas av.

– Det beror på att det inte får vara för mycket köer i tunneln. Att människor då tvingas ta omvägar och att det blir mindre incidenter bidrar till att det blir en dominoeffekt, säger Ulrika Nilsson Lokrantz på Trafikverket.

ARTIKELN HANDLAR OM