Danius lämnar formellt Svenska Akademien

Svenska Akademien: Tidigare ständiga sekreteraren lämnar sin stol

Sara Danius, som tidigare lämnat arbetet som ständig sekreterare i Svenska Akademien, lämnar nu formellt sin stol.

Samtidigt ber Akademien Danius om ursäkt för sin del i det infekterade bråk som skakat sällskapet.

Enligt Expressen krävde Danius 13 miljoner kronor för att sluta – parterna ska ha kommit överens om ett mångmiljonbelopp.

Svenska Akademien har bedömt att det funnits sakliga skäl att avsluta Sara Danius sekreterarskap i förtid. Detta har lett till affektladdad polemik och sammanblandning av olika frågor. Svenska Akademien ber Sara Danius om ursäkt för sin del i detta”, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Sara Danius lämnar formellt sin stol i Svenska Akademien.
Sara Danius lämnar formellt sin stol i Svenska Akademien.

De har nu nått en överenskommelse som båda parter finner rimlig och därmed lämnar Danius formellt sin stol som ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Nobelpriset för 2018 uteblev på grund av den kris som skakat Akademien efter anklagelserna mot den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som i oktober dömdes för våldtäkt.

Hans fru Katarina Frostenson har anklagats för sekretessbrott och lämnade sin stol i januari efter en förlikning med Akademien.

Erbjöd sig återvända

Danius skriver själv i ett pressmeddelande till TT att hon senast för några dagar sedan erbjöd sig att återvända till posten som ständig sekreterare men då fick nej.

”Den nuvarande sekreteraren slutar till sommaren av åldersskäl. Det blev nej tack. Jag beslöt mig då för att lämna Akademien även som passiv ledamot”, skriver hon.

Uppgift – får mångmiljonbelopp

”Jag har fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien, stol nummer sju, som en gång bekläddes av den första kvinnan att väljas in i Akademien, Selma Lagerlöf. För mig har det varit en ära att få sitta på denna stol”, skriver Danius.

Förutom det tolv månaders arvode som godtogs av Akademien under förra året får Danius även ett nio månaders avgångsvederlag, uppger hennes advokat Anders Elmér för TT. Vad summan landade på är okänt, men enligt Expressen ska Danius krävt 13 miljoner för att sluta och förlikningssumman ska enligt tidningen ligga på ett mångmiljonbelopp.

”Stark personlig närvaro”

Akademien skriver vidare att Danius förhöjt intresset för deras verksamhet:

”De som tar vara på det goda i allting är förnuftiga och lyckliga, lyder en av drottning Kristinas maximer. Det är i den andan Akademien minns Sara Danius sekreterargärning, de impulser till nytänkande som den innebar och den starka personliga närvaro genom vilken Sara Danius har förhöjt intresset för Akademiens verksamhet”.

– Jag tror att det hade varit en stor vinst för Akademiens del om de hade tagit tillbaka mig som ständig sekreterare. Men de hade förmodligen andra planer och det är bara att respektera det. Jag går vidare i mitt liv och det är inget dåligt beslut det heller, säger Sara Danius till TT.

Publisert:

LÄS VIDARE