”Livet är kört”

NYHETER

Helikopterrånaren Alexander Eriksson skriver brev till sin pappa från fängelset

Foto: Foto: ANETTE ANDERSSON/ NYA MILJÖAKTUELLT
Fick åtta år Alexander Eriksson, 35, fick sitt straff skärpt i går. I ett brev till sin pappa skriver han ”Livet är kört, det går aldrig att komma tillbaka från något sådant här”.

Helikopterrånarna fick sina straff skärpta av hovrätten och döms till långa fängelsestraff.

Nu kämpar deras familjer för att klara vardagen.

– Vi måste skydda barnen på nåt sätt, se till att de får en dräglig tillvaro, säger pappan till den dömde helikopterpiloten.

Tv-producenten Alexander Eriksson, 35, fick sitt straff skärpt till åtta års fängelse för grovt rån.

Hans skulder hos kronofogden uppgår till hisnande 49 miljoner kronor. Den största delen utgörs av skadeståndet till G4S.

Träffar barnen

I ett brev till pappan skriver Alexander kort: ”Livet är kört, det går aldrig att komma tillbaka från något sådant här.”

– Han tar det väldigt hårt, säger pappan.

Alexander Erikssons sambo och de två barnen bor fortfarande kvar i familjens villa norr om Stockholm.

– Hon har åkt och hälsat på honom i fängelset i princip varje vecka med barnen. Så de har ju fått träffa honom. Det har väl gjort att Alex klarat sig lite bättre, säger pappan.

Innan han greps i september 2009 tjänade Alexander Eriksson stora pengar på sitt jobb som tv-producent. Han hade även uppdrag i flera bolag.

Eftersom han har störst tillgångar av de dömda har de gigantiska skadeståndskraven riktats mot honom.

Familjen tvingas bort

Hovrättens dom innebär att kronofogden nu kan fortsätta indrivningsprocessen. En mindre sommarstugefastighet värderad till 1,5 miljoner intill villan ska säljas på exekutiv auktion redan i mars.

Och senare i år räknar kronofogden med att kunna sälja familjens bostad, en 172 kvadratmeter stor villa värderad till 4,2 miljoner kronor.

– Hon kämpar för att få bo kvar i det stora huset. Det som har hänt är ju redan en ekonomisk katastrof för familjen, säger pappan.

– Men det är inte bara ekonomiskt jobbigt, det är så mycket annat praktiskt som hon får klara själv, läxläsning och allt annat.

Sambon äger halva fastigheten, men kronofogden räknar med att fatta ett så kallat indragningsbeslut som gör att de även kan sälja hennes andel. Processen beräknas ta några månader.

Det innebär att familjen kan tvingas lämna sin bostad redan före sommaren.