Tårgas och batonger mot demonstranter

Tiotusentals protesterade mot diktaturen i Iran

Nu kan det vara Irans tur.

I dag protesterade tiotusentals Iranier mot den egna regimen.

Säkerhetsstyrkorna ska ha svarat med tårgas och enligt ögonvittnen fördes flera demonstranter till sjukhus med skottskador, rapporterar AP.

Irans oppositionella demonstrerade i dag på flera håll i landet. Officiellt till stöd för folken i Egypten och Tunisien. Men slagorden på Teherans gator riktas mot den egna regimen.

I videoklipp som sprids på internet ropar demonstranterna "Död åt diktatorn".

På Facebook har 50 000 människor sagt att de ska delta i dagens protester. Och tiotusentals har i dag gått ut på gatorna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Regimen slår tillbaka

Myndigheterna har förbjudit demonstrationen och landets säkerhetstyrkor ska ha svarat med tårgas, pepparsprej och batonger. Ögonvittnen säger till nyhetsbyrån AP att minst tre personer har förts till sjukhus med skottskador efter att säkerhetsstyrkorna har öppnat eld.

I centrala Teheran fanns i dag upp emot 10 000 säkerhetssoldater. Det rapporterar al-Jazeeras reporter på platsen. Styrkorna skulle hindra demonstranterna från att nå Frihetstorget där flera demonstrationer skulle mötas.

Den gröna rörelsen, Irans oppositionsrörelse, är inte kuvad utan en stark och levande politisk kraft. Det säger doktor Ardshir Amir Arjmand, en av oppositionsledaren Mir Hossein Mousavis närmaste rådgivare, som just nu befinner sig i Stockholm.

– Regimen gör vad den kan för att stoppa oss, men vi är inte rädda. I dag, när Mousavi ville ansluta sig till demonstrationerna, stoppades han av säkerhetsstyrkor. De har belägrat hans hus och blockerat alla in- och utfarter, samt stängt av elektriciteten. Men många andra gav sig ut på gatorna, inte bara i Teheran, utan över hela landet, säger Arjmand, som står i nästan daglig kontakt med sin ledare, säger Arjmand till TT.

18 gripna inför protesterna

Oppositionsledaren Mehdi Karroubi skriver på sin hemsida att 18 politiska aktivister gripits inför måndagens otillåtna sammankomst. Själv sitter han sedan en vecka tillbaka under husarrest och hans familj och släktingar får inte besöka honom.

Enligt oppositionspolitikern Mir Hossein Mousavis egen hemsida har iransk polis har blockerat hans hus och telefonlinjer för att hindra honom från att delta i dagens protester.

"Säkerhetsstyrkor har skickat polisfordon till infarten till det hus där Mir Hossein Mousavi och hans hustru Zahra Rahnavard befinner sig i Teheran", stod att läsa på sajten Kaleme.

USA twittrar – på farsi

Samtidigt har det amerikanska utrikesdepartementet börjat twittra på farsi.

"USA:s utrikesdepartement tillerkänner sociala medier den historiska roll dessa spelar för iranier världen över", skrev man i ett första inlägg i söndags.

Sedan:

”Vi vill vara med i er diskussion.”

Omkring 2000 personer följer redan det amerikanska twitterflödet. Antalet fortsätter att öka.

”Islamiskt uppvaknande”

Iranska ledare hävdar att USA-sponsrade medier såsom Voice of America försöker underminera den islamiska republiken genom sina sändningar.

I ett senare inlägg skrev amerikanska UD att Irans vägran att låta de oppositionella samlas och demonstrera berövar dem möjligheten till samma aktiviteter som regimen tidigare hyllat när de skedde i Egypten.

Under upprorsvågen i Nordafrika har Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei kallat revolterna för tecken på ett "islamiskt uppvaknande" med inspiration från revolutionen i Iran 1979.

Publisert: