De var ute på sin drömresa

NYHETER

De omkomna svenskorna reste genom Sydostasien

De hade precis slutat gymnasiet och var ute på sin drömresa – flera månaders backpacking i Sydostasien.

Men under utflykten i Halongbukten i Vietnam omkom de två unga svenskorna i en tragisk båtolycka.

De två 20-åriga tjejerna från en stad i Mellansverige hade planerat sin resa länge. Efter att ha slutat gymnasiet bar det äntligen i väg i november förra året. Under flera månader skulle tjejerna utforska Sydostasien tillsammans.

Under resan har de besökt Thailand, Malaysia, Singapore, Kambodja och Vietnam.

Förra helgen kom svenskorna fram till Saigon i södra Vietnam.

Flera olyckor

Från Saigon reste de vidare upp genom landet och hamnade till slut i huvudstaden Hanoi. Att besöka den magnifika Halongbukten är nästan obligatoriskt för turister som besöker staden.

Halongbukten ligger cirka tre timmar utanför Hanoi och är känt för sitt vackra skärgårdslandskap med kalkstensklippor.

Varje år besöker miljoner turister bukten och drygt 200 000 båtturer görs. Men båtarna är ofta gamla och flera olyckor har inträffat med turister inblandade de senaste åren.

Skickade hälsning

Tjejerna från Sverige hade bokat plats på en båttur med övernattning på en av båtarna. Innan de gav sig iväg skickade de en hälsning hem till Sverige via sin blogg.

I går eftermiddag lämnade båten hamnen i Bai Chay. Men tidigt på torsdagsmorgonen lokal tid hände något med båten. Vatten forsade plötsligt in i motorrummet. Inom några minuter hade båten sjunkit.

12 omkom

Flera av turisterna hade tagit sig upp på däck innan olyckan inträffade. De lyckades snabbt ta sig till säkerhet. Men några av turisterna låg fortfarande och sov i sina hytter under däck.

Trots att besättningen försökte väcka dem hade de ingen chans att undkomma vattenmassorna.

Minst 12 personer omkom, däribland de två svenskorna.