MAKTBESKEDET

avHenrik Lundgren, Kristoffer Törnmalm

NYHETER

Mikael Damberg släppte S-bomben kollegor väntat på

doldisen träder fram Mikael Damberg har tidigare valt att hålla låg profil i S-striden. Men i går bröt han tystnaden i ett Facebook-inlägg. ”Jag är inte främmande för att ta ett stort ansvar”, sa han till Aftonbladet efter SVT:s ”Debatt” i Göteborg.

göteborg/stockholm. Han har varit en doldis i partiledarstriden – fram tills nu.

I går bröt riksdagsmannen Mikael Damberg (S) tystnaden och gav sig in i partifighten på allvar.

– Jag är inte främmande för att ta ett stort ansvar, säger han till Aftonbladet.

Mikael Damberg har hela tiden varit aktuell som partiledarkandidat för Socialdemokraterna. Hittills har den före detta SSU-ordföranden dock valt att hålla en låg profil och inte uttalat sig om han kommer att kandidera till posten. Men i går bröt Damberg tystnaden.

I ett inlägg på Facebook skrev han: ”Till alla er som mailat eller FB:at om att ni vill se mig som ny partiledare och undrar om jag vill och ställer upp. Jag vill verkligen vara med och ta ansvar för den nystart som partiet behöver. Hur jag bäst kan göra nytta och vilken roll jag kan spela är det andra som får avgöra.”

Tung uppbackning

Riksdagsmannens statusuppdatering fick snart uppbackning från flera tunga namn inom såväl det egna partiet som fackrörelsen.

Bland dem som klickade att de gillar Dambergs inlägg finns Göran Johansson, tidigare ordförande för Metall.

EU-parlamentarikern Åsa Westlund, uttryckte sin glädje genom att helt kort skriva: ”Yes!”. Ardalan Shekarabi, ordförande i kriskommissionen skrev:

”Tycker att det känns riktigt roligt att Mikael Damberg bestämt sig.”

”Testar opinionen”

Enligt källor till Aftonbladet står fighten om vem som blir Socialdemokraternas nya ledare mellan Thomas Östros, Mikael Damberg och Tomas Eneroth. Och efter dagens utspel dröjer det inte länge innan kampen är avgjord.

– Damberg ser det som att han har tillräckligt stort stöd i partiet för att kandidera. Han skriver så på Facebook för att testa opinionen. Det kommer avgöras inom de närmsta dagarna om Dambergs kandidatur lyfter, säger en källa med god insyn.

”Jag vill bidra”

Aftonbladet träffade Mikael Damberg sent i går.

– Det här är ett svar på alla mejl och frågor som jag har fått. Jag är en av dem som vill vara med och bidra, men läser man allt jag skrev på Facebook så är jag väldigt tydlig med att det är valberedningen som tar beslutet om vem som gör vad inom partiet.

Men betyder det att du vill bli partiledare?

– Jag är inte främmande för att ta ett stort ansvar, men det är upp till valberedningen. Partiet bestämmer hur vi ska jobba ihop. Det är viktigt att Socialdemokraterna får en nystart.