Eliasson ska bli psykundersökt

avEric Thorsson

NYHETER

Han kallas Sveriges värste serievåldtäktsman någonsin.

I dag beslutade Örebro tingsrätt att Niklas Eliasson, 24, är skyldig till våldtäkt, sexuella övergrepp och misshandel av 15 kvinnor.

Nu ska Eliasson genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Åklagare Pia Åsberg har krävt att Niklas Eliasson döms till 14 års fängelse för våldtäkter, sexuella övergrepp och misshandel av 15 kvinnor i Örebro mellan 2005 och 2010.

Psykundersöks

I dag förklarade Örebro tingsrätt att Eliasson är skyldig. Själva domen blir uppskjuten i väntan på den rättspsykiatriska undersökningen. Den ska ta reda på om Niklas Eliasson led av en allvarlig psykisk störning när han begick sina brott och om han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård istället för att få fängelse.

Eliasson nöjd

Tingsrättens beslut var förväntat, säger Niklas Eliassons försvarare Margareta Arvidsson.

– Alla hade begärt rättspsykiatrisk undersökning, så det var ingen överraskning. Vad gäller brotten får vi avvakta till domen kommer, säger hon.

Hur reagerade Niklas Eliasson?

– Han tycker att det är positivt att det blir en rättspsykiatrisk undersökning, det var det han själv ville.

Den rättspsykiatriska undersökningen ska ta fyra veckor.

Fem år av övergrepp

Totalt har Niklas Eliasson utsatt 15 kvinnor för övergrepp sedan han i april 2005 begick sitt första försök till våldtäkt.

Han var då 19 år gammal.

Våldtäkterna och våldtäktsförsöken har sedan fortsatt i fem år till dess att Eliasson greps i oktober 2010. Många offer har attackerats bakifrån när han kommit på cykel.

Stora delar av rättegången i tingsrätten har skett innanför stängda dörrar och säkerheten har varit hög på grund av hotbilden mot Eliasson.