Misrata uppges ha fallit

NYHETER

En helikopter ska ha skjutits ner

Nu uppger vittnen att även staden Misrata och dess flygplats har fallit i oppositionens händer.

En helikopter som sköt mot en lokal radiostation ska också ha skjutits ner.

Nu uppger vittnen för Reuters att även staden Misrata, 210 kilometer öster om Tripoli,och dess flygplats har fallit i oppositionens händer.

Det kommer också rapporter om att en helikopter som sköt mot en lokal radiostation i Misrata ska ha skjutis ner, och dess besättning tillfångatagits av demonstranterna.

Zawiyah omringad

Al jazira rapporterar att Gaddafis styrkor nu har omringat staden Zawiyah, som ligger 50 kilometer från Tripoli. Demonstranterna i staden uppges nu förbereda sig inför en attack.

– Vi kommer att göra vårt bästa för att bekämpa dem. De kommer att attackera snart, sade en tidigare polischef till TT.

Muammar Gaddafi själv visar inga tecken på att ge vika. I söndags hävdade han i serbisk tv att allt var lugnt i Libyen.

Gaddafi i förnekelse

Den förra brittiska premiärministern Tony Blair säger i dag till tidningen The Times att han personligen har talat med Gaddafi och uppmanat honom att avgå och tillsätta en tillfällig övergångsregering för att få slut på våldet. Blair säger vidare till tidningen att Gaddafi befinner sig i förnekelse.

Mubarak har reseförbud

I Egypten ska Mubarak och hans familj ha belagts med reseförbud av landets allmäna åklagare, rapporterar Reuters. Samtidigt har alla Mubarak och hans familjs tillgångar i landet frusits.

I Tunisien avgick i går premiärminister Mohammed Ghannouchi. Detta efter nya sammandrabbningar. Denna gång protesterade folket för att få flera ministrar att lämna sina poster. Ghannouchi meddelade att han nu avgår i en av landets statliga tv-kanaler

Kan vara brott mot mänskliga rättigheter

Den Internationella brottsmålsdomstolen säger i dag att det våld som utövas av Muammar Gaddafis styrkor i Libyen kan vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Huvudåklagare Luis Moreno-Ocampo håller nu på att samla in information, och säger att han i dagarna kommer att fatta ett beslut om han ska starta en utredning.

Oro i Geneve

Strax efter lunch inledde EU:s utrikesminister, Catherine Ashton, ett tal på FN:s råd för mänskilga rättigheter i Geneve. Hon uttryckte där oro över läget i Libyen och övriga drabbade länder. Hon vill ha snabba restriktiva åtgärder mot Libyen.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle föreslog på måndagen en 60 dagar lång frysning av alla finansiella betalningar till Libyen för att förhindra att pengar går till Muammar Gaddafi och Tripolis "förtryck mot människor".

Clinton uppmanar Gaddafi att avgå

USA:s utrikesminister Hillary Clinton uppmanar Muammar Gaddafi att avgå omedelbart.

– Gaddafi och de runt honom måste ställas till svars för sina handlingar, som bryter mot internationell rätt, sade Clinton i ett tal vid FN:s människorättsråds möte i Genève.

– Det är dags för Gaddafi att gå, nu, utan mer våld eller dröjsmål.

Hon sade också att USA och resten av världssamfundet kommer att överväga alla former av åtgärder för att stoppa våldet.

– Inget är uteslutet så länge den libyska regeringen fortsätter att hota och döda libyska medborgare.

ARTIKELN HANDLAR OM