Katastrof – och hon är uttråkad

Patricia, 64, från Goodooga är avskuren från omvärlden

vatten överallt  Byn Goodooga i New South Wales är avskuren från övriga landytor av de enorma översvämningarna. Enligt uppgifter täcks delstaten av vattenmassor som motsvarar Belgien i storlek.
vatten överallt  Byn Goodooga i New South Wales är avskuren från övriga landytor av de enorma översvämningarna. Enligt uppgifter täcks delstaten av vattenmassor som motsvarar Belgien i storlek.

GOODOOGA.

Patricia Hooper är en 64-årig dam som säger att tillvaron är ganska enahanda.

Hennes uttalande vore inte värt att återge om inte hennes hus vore avskuret av översvämningen, och huset ligger i byn Goodooga som också är avskuren.

Dessa dagar borde vara de mest dramatiska i Patricia Hoopers liv. Vattenmassorna kommer från delstaten Queensland vars gräns ligger två mil norrut. I Queensland täcker översvämningarna en yta motsvarande två Sverige.

Goodooga ligger i delstaten New South Wales. Här täcker översvämningen en yta motsvarande Belgien.

”Så otroligt”

Företrädare för australiska myndigheter älskar sådana jämförelser. Det är Gary Jones, lokal representant för State Emergency Service, SES, en korsning mellan svenska civilförsvaret och Räddningsverket, som nämner Belgien. Inte utan stolthet. Så fruktansvärd är katastrofen! Så otroligt stort är Australien!

Vi flyger med SES helikopter över halvöknen som ligger under vatten. Dränkta vägar. Dränkt bush. Dränkt öken. Dränkta bomullsodlingar. En evakuerad by. Kängurur som hoppar fram där vattnet är grunt. Några vilsna kor som har räddat sig upp på en torr landtunga.

På en del platser är översvämningen grund och vattnet klart. På andra breder innanhav ut sig.

Mer vatten är på väg. Goodooga beräknas vara avskuret i fyra till åtta veckor. Patricia Hooper pustar och säger att hon visserligen inte tyckte om att bli evakuerad från sitt hus, men nu har hon funnit sig tillrätta i en lånad lägenhet.

Mest arbetslösa

Poliskonstapeln, pubägaren, bilmekanikern och damen som sköter postkontoret i Goodooga är vita, alla andra aboriginer. De flesta är arbetslösa och tjänstgör åt kommunen, 16 timmar i veckan. Andra klipper får och några är drängar och detta säger allt om sociala förhållanden i Goodooga, som har 250 invånare.

Patricias syster Christine är ordförande i byrådet. Vi sitter en stund och pratar.

Vid ett tillfälle nämner Christine risken för att översvämningen kan lamslå Goodooga. Även det är ett förunderligt uttalande enär jag inte kan tänka mig en mer stillastående plats. (När vi landade sa helikopterpiloten: Glöm inte att skruva tillbaka klockorna. Ungefär 20 år.)

Bilmekanikern sitter på sin veranda på andra sidan huvudgatan. Han är den enda människan som syns till.

Spelar kort hela dagarna

Jag frågar Christine vad som är det bästa med Goodooga.

– Det är mitt hem.

När jag ställer samma fråga till Patricia säger hon:

– Jag vet inte ... jag har bott här hela livet och är för gammal för att flytta.

Det händer absolut ingenting, säger hon.

– Vi spelar kort hela tiden.

Var fjortonde dag far Patricia med färdtjänsten till Lightning Ridge åtta mil bort för att handla. I Goodooga saknas affär, fast postkontoret saluför toalettpapper.

I går närmade sig termometern 40 grader i skuggan. En varm dag, som alla andra. Patricia sa:

– Jag hatar hettan.

Hur kommer det sig då att den rekordartade översvämningen

inte skapar större upphetsning? Oro? Ett höjt ögonbryn? Något att prata om?

Svaret finns hos Gary Jones och Michael Davison från SES. De leder undsättningen av Goodooga.

Myndigheterna har bestämt att livet ska fortsätta som vanligt.

Fyra fårklippare med jobb en bit söderut flögs ut med helikopter

i måndags. Pubägaren Paul flög in med Aftonbladet. Sjuklingar får självklart transport.

– Alla som har ett vettigt skäl får åka helikopter, säger Gary Jones.

En gång i veckan lämnar byns medborgare matbeställningar på postkontoret. Varorna levereras gratis luftvägen.

På nationaldagen 26 januari blir det grillfest för hela byn och filmvisning för barnen.

Få är drabbade

Jones och Davison går omlott och arbetar tio dagar i stöten. Jones bor i Sydney och Davison i det lilla samhället Cobar. De är noga med att betona att de inte bestämmer över Goodooga. SES och byborna har bildat en gemensam översvämningskommitté.

Delstatens regering kan hårdsatsa så på Goodooga och andra byar eftersom relativt få människor är drabbade. Australiens inland är mestadels ödemark.

Jag ser ändå med andra ögon på byn. Ekonomi och politik gör det möjligt för Patricia Hooper att pusta och vara uttråkad, när en översvämning stor som Belgien sköljer utanför hennes tröskel.

Hon bor i ett land som har råd att ge sina medborgare bistånd, och med de orden diskuterar jag inget om Australiens behandling av aboriginerna i stort, bara vad som nu sker i Goodooga.

När skörden gick ner med tolv procent i det afrikanska landet Niger 2005 utlöstes en hungerkatastrof. När ofattbart stora områden hamnar under vatten i en rik industrination som Australien blir kommentaren: Här händer ju aldrig någonting.

Publisert: