Vittnen beskriver en andra gärningsman

Uppdaterad 2011-07-25 | Publicerad 2011-07-23

Flera vittnen uppger att det fanns en andra gärningsman som sköt på Utøya.

Det skriver norska tidningen VG.

– Jag är övertygad om att det var två personer som sköt, säger Aleksander Stavdal, 23, till VG.

Polisen säger till tidningen att man också tagit del av vittnesuppgifterna som säger att det fanns en andra skytt, utöver Anders Behring Breivik, som sköt mot ungdomarna på Utøya.

– Vi har hört exakt samma vittnesberättelser om att det skall vara en gärningsman nummer två. Vi jobbar för högtryck med att uppklara situationen i går kväll och arbetar fortsatt intensivt för att kunna utreda om det finns en nummer två, säger polisinspektör Einar Aas vid Oslopolisen till VG.

”Ha mörkt hår”

Den andra gärningsmannen skall inte ha varit klädd i polisuniform. Han skall ha varit cirka 1.80 lång, ha tjock, mörkt hår och nordiskt utseende. Vittnena uppger att han varit beväpnad med en pistol i högerhanden och ett gevär på ryggen, skriver VG.

– Jag är helt säker på att det sköts från två olika platser på ön samtidigt, säger vittnet Marius Helander Røset till VG.

Polisen understryker dock att de inte nödvändigtvis tror att en andra gärningsman är på fri fot.

– Vi har inte ledtrådar som säger att det var två gärningsmän, det blir rena spekulationer. Men vi jobbar som sagt med att utreda detta, säger Einar Aas till Dagbladet.

Texten uppdateras.

Följ utvecklingen direkt – med Aftonbladets Anna Alexandersson och på Twitter: