Attack mot demonstranter

NYHETER

Dagen efter det att kung Hamad i Bahrain fått förstärkningar från sunnistyrda Saudiarabien och utlyst undantagstillstånd började regimen på onsdagsmorgonen rensa ut hundratals demonstranter från Pärltorget i huvudstaden Manama.

Minst sex dog i sammandrabbningarna.

Bahrainska säkerhetsstyrkor i arméfordon understöddes av helikoptrar när de började riva de tillfälliga vägspärrar som demonstranterna byggt för att hindra framfart i Manamas finansdistrikt. Tusentals demonstranter som bott i läger vid Pärlmonumentet blev utfösta under morgontimmarna. Skott och små explosioner hördes.

En del av demonstranterna gick till anfall mot de framryckande polisstyrkorna men skingrades med hjälp av tårgas.

Samtidigt som människor flydde ut ur staden steg svart rök från den till stor del shiitiska förorten Sanabis. Minst ett av de tillfälliga lägren på Pärltorget hade stuckits i brand.

– Läget är katastrofalt, säger oppositionspolitikern Khalil Marzouk från al-Wifaq-rörelsen till AFP.

Minst sex personer har dött i sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter.

Tömdes av militär

Pärltorget rensades av militären så sent som förra månaden, men togs senare tillbaka av demonstranterna efter dödliga konfrontationer med militären.

Under tisdagen anlände omkring 1 000 soldater från grannlandet Saudiarabien och cirka 500 poliser från Förenade arabemiraten. Iran kallade truppförstärkningarna för en invasion och det gjorde även företrädare för oppositionen, som drivit en protestkampanj mot kung Hamad och den övriga kungafamiljen som håller de flesta höga poster i landet.

Mohammed, en demonstrant i Bahrain säger på telefon till TT att armén i stormade rondellen i morse klockan sex lokal tid med pansarbilar, jeepar och helikoptrar.

– I en närliggande by sköt de på oss med skarp ammunition och vi fick flytta de skadade till kliniker. Men de var inte förberedda för sådana skador, inklusive människor som skjutits i huvudet. Där jag var blev minst 18-19 skadade.

”Mycket allvarligt läge”

Farid Ramadan, författare i Bahrain, säger att läget i Manama är mycket allvarligt:

– Jag kan bara säga det på ett sätt: Regimen kommer att döda alla. Alla människor som är i pärlrondellen dödas och de river ned hela området.

Ahmad, som deltagit i de bahrainska protesterna i Manama, beskriver på telefon för TT hur landet är i "totalt skräck". Han säger att polisen konfiskerar ambulanser och att privata bilar används för att frakta de skadade som strömmar in till sjukhusen.

– Det är massor av skottskadade, både av hagelgevär och av skarpa skott, säger han.

”Hjälp oss, FN”

Eskalationen i våld kom som en överraskning säger han, efter att regimen talat om dialog med oppositionen. Snart därefter kom de utländska soldaterna och Ahmad säger att folk är förtvivlade.

Ahmad säger att de är desperata efter hjälp från FN.

– Vårt enda hopp är internationell inblandning och det känns som om alla blundar för det som händer här nu. Det är på väg mot en liknande situation som i Libyen, vi är inte där men vi är på god väg dit. Oppositionen där har i alla fall vapen, vi har ingenting.

Ramadan, som själv är sunnimuslim jämför med den bosniska Srebrenicamassakern. Han säger sig tro att ett folkmord mot shiamuslimer snart kan vara en realitet.

– De kommer att utrota shiamuslimerna i landet.

Bahrain har en övervägande shiitisk befolkning som är missnöjt med vad den anser är diskriminering och allmänt dåliga levnadsförhållanden.

Två poliser överkörda

Två bahrainska poliser som blivit påkörda av demonstranter i bilar i hög fart avled på onsdagen. Det var oklart hur många som skadats i utrensningen av Manama.

Bahrain meddelade också på onsdagen att börsen i landet håller stängt tills vidare.

”Bryter mot folkrätten”

Svenske folkrättsprofessern Ove Bring anser att regimen i Bahrain bryter mot folkrätten genom att kalla in utländska styrkor.

– Principen om folkets självbestämmanderätt ska gälla fullt ut. Ett folk ska ha rätt att påverka den interna utvecklingen i den stat där de bor. I det läget ska man inte be om utländsk militär hjälp för att kväsa ett uppror eller fredliga demonstrationer inom det egna territoriet, säger Bring till TT.

– Det menar jag är ett folkrättsbrott. Alla skulle kanske inte hålla med mig, men enligt normal svensk uppfattning så respekterar de inte folkets demonstrationsfrihet och rätt att påverka sin egen demokratiska utveckling.

En ungdomsrörelse i Bahrain har manat till nya protester klockan 13.30, svensk tid, uppger Reuters.

TT-Aftonbladet-AFP