Fredrik Reinfeldt

Reinfeldt fick kravlista av kvinnojouren

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

”Det är dags att vi tar ett steg till nu”

Här är kvinnojouren Terrafems kravlista till Fredrik Reinfeldt.

Bland annat ett checksystem för hjälp till våldsutsatta kvinnor och barn samt en nationell biokampanj för att förebygga misshandel.

– Det är dags att vi tar ett steg till nu, säger Bernardita Nunez, verksamhetsledare.

Fredrik Reinfeldts resor i landet handlar just nu om våld mot kvinnor i nära relationer. En fråga som kommer att vara huvudnummer i statsministerns jultal i december.

I dag var det den ideella organisationen Terrafem i Stockholm, som driver jourverksamhet inriktad på kvinnor med utländsk härkomst på 45 olika språk, som fick besök.

”Blir nedslagen”

Organisationens styrelse inledde med att redogöra för sin verksamhet och lyfta fram åtgärder som de anser krävs för att situationen ska förbättras för utsatta kvinnor.

Men Fredrik Reinfeldt fick också träffa två unga kvinnor som utsatts för våld. Den ena misshandlades av sin man och den andra har levt med hedersförtryck från krävande föräldrar.

– Jag blir lite nedslagen och det är tungt att ta in deras personliga berättelser. Även i ett land som vårt, med stor frihet, finns det här mitt ibland oss, säger Reinfeldt.

Vad ska de här resorna leda till?

– Jag har ett ansvar att lyfta fram samhällsproblem. Jag ska visa att jag ser även sådant som inte bara är trevligt och bra utan också det som tynger och beskär människors frihet. Att synliggöra det är ett första steg mot förändring.

”Mycket kvar att göra”

Bernardita Nunez tycker att det har blivit bättre för kvinnor i Sverige, men att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Inte minst i det förebyggande arbetet för att motverka att kvinnor misshandlas och dödas av sina män.

– Vi föreslår en stor kampanj i alla biosalonger där man kan informera om misshandel på ett smart och reklammässigt sätt. Att göra det tydligt att det är oacceptabelt att någon börjar kontrollera dig, säger hon.

Men Terrafem vill också att socialtjänstlagen ska omformuleras och bli tvingande så att alla kvinnor och barn som utsatts för våld ska garanteras hjälp och stöd

Ett annat förslag som organisationen skickade med Fredrik Reinfeldt är en idé om en kvinno- och barnfridspeng. En slags check av samma modell som finns för äldrevård och barnomsorg och som ska ge utsatta kvinnor möjlighet att själv välja vilket stöd hon vill ha och från vilken organisation.

”Ska kunna välja själva”

– Det ska vara valfritt och upp till kvinnan själv att välja om stödinsatserna ska vara i kommunal, privat eller ideell regi, säger Bernardita Nunez.

Aftonbladets Kristina Edblom och Kerstin Weigl har i snart tre år granskat det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer.  Varje år mördas cirka 17 kvinnor av män som de älskat och litat på. Långt fler misshandlas och kränks.

Ett av de krav som funnits i serien är införandet av en haverikommission efter varje kvinnomord. I januari 2012 införs en modell av liknande slag men som även inriktas på män som dödats v en närstående.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Reinfeldt