Så maximerar du rot&rut-avdragen

NYHETER

Här är de bästa tipsen

Att man kan spara upp till 50 000 kronor på rot och rut varje år är ingen hemlighet.

Men det finns både fällor och genvägar som få känner till.

– Det finns mycket pengar att tjäna om man planerar avdragen rätt, säger Olof Röja på Servicefinder.

Många svenskar tjänar tusentals kronor varje år genom att använda rot och rut. Det finns dock knep för att maximera avdragen ytterligare.

Till exempel kan det vara dumt att genomföra två renoveringar under november och december om man har möjlighet att skjuta upp en av dem till januari nästa år.

– Se till att ha årsskiftet i huvudet. Det är 50 000 kronor om året det handlar om. Om man har en budget på 200 000 kronor kan man renovera för 100 000 kronor under 2011 och 100 000 kronor under 2012. Då kan man dra av det dubbla, säger Olof Röja, analys och granskningsansvarig på Servicefinder.

”Får ut det dubbla”

Han tipsar även om att använda rot till saker som det går att tjäna pengar på i längden.

– Det går att dra av för isolering och värmepumpar som sänker dina elkostnader. Då tjänar du ju också, förutom det du drar av, pengar i det långa loppet. Det finns ju även stora möjligheter att höja värdet på din bostad. Renoverar du för 100 000 kronor kan du ju få ut det dubbla och då räknar jag inte med pengarna du får dra av, säger Röja.

”Få med alla detaljer”

Men det gäller att vara vaksam när du anlitar byggfirmorna. Se till att fixa ett skriftligt avtal på hur mycket allt ska kosta och hur lång tid det ska ta.

– Få med alla detaljer och se till att allt går rätt till. Man kan själv få kvarskatt om företaget gjort ett misstag. Och kolla upp att de har F-skattesedel, säger Röja.

När det gäller rut-avdraget är det oftast inte lika komplicerat. Men en sak du bör tänka på.

– Rot och rut är inte två separata konton. Du har rätt att dra av 50 000 kronor totalt. Drar du av 100 000 kronor för båda för du kvarskatt, säger Röja.

Vad behöver du hjälp med?

Hitta personal som passar dig där du bor:

Hemstädning

Flyttstädning

Snickeri

Målning

Badrumsrenovering

Vad behöver du hjälp med?

Hitta personal som passar dig där du bor:

Hemstädning

Flyttstädning

Snickeri

Målning

Badrumsrenovering

Jonas Blomquist/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård