Dyr el skylls på vattenkraften

Publicerad:
Uppdaterad:

De anställda inom svensk kärnkraft får klä skott för både produktionsstopp och elpriser.

Men det är de rekordlåga nivåerna i vattenkraftverken som är den stora elboven.

Trots den kraftiga kritiken mot de problemfyllda kärnkraftverken, något som personalen vid Ringhals fått känna av, så väntas faktiskt alla reaktorer köra i det närmaste för fullt igen på lördag. Samtidigt talar prognoserna om milt väder framöver.

Men det spelar ingen roll, det höga elpriset består eftersom nivåerna i kraftverkens vattenmagasin sjunker stadigt. På elbörsen Nordpool pekar siffrorna mot ännu högre priser i är jämfört med rekordåret 2010.

Senaste statistiken visar att vattennivåerna föll till 44,4 procent i förra veckan, en närapå historiskt låg siffra. Normalt så här års är 66,5 procent, enligt branschorganisationen Svensk Energi.

30 procent lägre

Det får effekter på vattenkraftverkens elproduktion som exempelvis veckan före jul låg närmare 30 procent lägre än under samma tid året före.

– Fokus har lagts på kärnkraften. Det är ingen som talar om olika stopp vid vattenkraftverken, säger kemiingenjör Moa Eriksson-Örtengren när TT hälsar på vid Ringhalsverket Väröhalvön i Halland.

– Det kan kännas tungt eftersom vi jobbar stenhårt på att ha så korta stopp som möjligt. Det läggs ner mycket övertid för att säkerställa att vi levererar så mycket el som möjligt till nätet.

Faktum är att kärnkraften levererat bra de senaste veckorna enligt statistiken. Men så låter det inte alltid.

I en ny rapport från FN:s atomenergiorgan IAEA konstaterades att de svenska reaktorerna förra året bara utnyttjades till 63 procent medan de finska kördes till över 95 procent av sin produktionsförmåga.

"Olyckliga omständigheter"

Det är dock en jämförelse som man inom kärnkraftindustrin tycker är väldigt orättvis och missvisande.

– Det är inte rätt att göra en sådan jämförelse under den perioden. Förra året var extremt när vi här i Ringhals tvingades till långa stopp på två av våra reaktorer, säger Per Alfredsson, ledare för översyn och underhåll vid Ringhalsverket.

Nya hårdare krav från myndigheterna krävde stora ingrepp, som gjorde att ett planerat stopp på 64 dagar blev ett stopp på 358 dagar.

– Det var olyckliga omständigheter som gjorde att stoppet blev så långt. Dels hade våra underleverantörer svårt att leverera i tid, dels var vi kanske för optimistiska när vi startade två så stora projekt under ett och samma år, säger Per Alfredsson.

Klimatdebatten påverkar

Både Eriksson-Örtengren och Alfredsson säger dock att de märkt att debatten vänt om kärnkraften. Den tidigare kraftiga kritiken mot bland annat säkerheten har mattats.

– Förmodligen är det växthuseffekten och klimatdebatten som ligger bakom förändringen. Folk är nu mer oroliga för kolkraftverken och deras utsläpp. Man får inte längre en massa gliringar för att man arbetar på Ringhals, säger Per Alfredsson.

Den senaste opinionsmätningen som Ringhals gjorde visade att 84 procent i verkets närområde är positiva till kärnkraften.

– Antalet motståndare har aldrig varit så lågt, säger Gösta Larsen, kommunikationschef vid verket.

TT

Publicerad: